Betta på längdskidåkning – En guide till odds på längdskidor

Vintersporter är mycket populära i Norden, och särskilt längdskidåkning är blodigt allvar i Sverige och Norge. Generellt har alltid vårt grannland Norge dominerat i både längdskidor och många andra vintersporter överlag, men med jämna mellanrum dyker en svensk hjälte upp. Sedan 80-talet då Thomas Wassberg, Torgny Mogren och Gunde Svan dominerade har Sverige aldrig riktigt nått upp till sin forna glans igen. Men då och då dyker det upp suveräna unga åkare som är värda att hålla ögonen på, som Stina Nilsson, Calle Halfvarsson, Linn Svahn och Jonna Sundling. Att betta på längdskidåkning har blivit lite av en specialitet i Sverige och Norge. Förutom Ryssland och Finland så bryr sig inte den övriga världen så otroligt mycket om sporten, men svenska bettingsidor erbjuder gott om spelmöjligheter på längdskidor.

Längdskidåkning kan vara en väldigt oförutsägbar sport att betta på. Då det är en utomhussport så har vädret en väldigt stor betydelse, och särskilt om ett lopp har individuella starter. Längdskidåkning är så klart också en materialsport, och utrustningen har en viss betydelse. Men kanske viktigast av allt är vallningen, och mer än en gång har så kallade “vallabommar” totalt vänt upp och ned på lopp. Detta och mer ska vi kika närmare på i denna guide till odds på längdskidor.

Spelbolag Bonus Recension Spela
1 100 kr free betT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
2 100 krT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
3 100 krT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
4 100 krT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
5 100 krT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller

Betta på längdskidor

Att lära sig att betta är enkelt, men att lära sig en sport tar tid. För att betta framgångsrikt på längdskidåkning gäller det att ha koll på åkarna, och att veta hur loppen fungerar. Du som är helt ny inom längdskidor behöver först och främst erfarenhet inom sporten. Du behöver till exempel veta om din favoritåkare kör klassisk eller fri stil i sin åkning, eller om det är individuell, mass, eller jaktstart på loppet i fråga. Om du redan har koll på detta är det väldigt enkelt att komma igång med betting. Att betta på skidåkning är både kul och enkelt, och kan höja spänningen ordentligt inför ett lopp.

Beroende på vilket spelbolag du väljer erbjuds olika oddsmarknader; vissa nischar sig hårt på skidor och vintersport, och andra har bara grundläggande spel. Det vanligaste att betta på är loppets vinnare och pallplatser. Inom just längdskidor är head-to-head också relativt vanligt. I H2H har två särskilda åkare valts ut, och du bettar på vilken av dessa som kommer prestera bäst i loppet. Större lopp har bättre täckning och fler marknader, och de största har ofta mängder av specialare; som till exempel tidsskillnaden mellan loppets 1a och 2a.

Vädret är alltid viktigt i utomhussporter

För den som är intresserad av online betting på längdskidåkning är det definitivt värt att hålla koll på väder prognoserna. Särskilt när det kommer till regn och snöfall kan loppen påverkas ordentligt. Om det till exempel kommer att snöa under loppets gång så underlättar en tidig start, så att åkaren slipper nyfallen snö på spåret. Men om alla åkare startar samtidigt så finns det ingen mening med att ligga längst fram och plöja upp ett spår för de andra. Om det snöat precis före loppet så kan små och lätta åkare också ha fördel, då tyngre åkare får kämpa mer för att ta sig igenom pudret. Givetvis är åkarna medvetna om detta, och lägger upp taktik efter vädret, särskilt när det kommer till veteraner och äldre åkare.

Betta på längdskidåkning - En guide till odds på längdskidor

Vallabom – Längdskidåkarens mardröm

Inom längdskidor är vallning av extremt stor vikt. Att valla skidor innebär att man rengör skidorna och för på en sorts klister på skidornas undersida, vilket ökar fästet eller glidet. Att skidvalla är ett precisionsarbete som tar lång tid att bemästra. Skidorna måste rengöras väldigt noggrant; parafin-klistret måste smältas ned och föras på skidans glidzoner; därefter måste vallan få stå och kallna till sig, och sedan ska styrskåran och resten av skidan sicklas. Vallningen avgör helt vilket grepp eller glid ett par skidor har, och ett misslyckat vallningsjobb kallas för en vallabom.

Ett världsberömt fall av vallabom var damernas 10 km i VM i Falun 2015. De norska damerna, som annars i princip alltid är med och tävlar om pallplatserna, hade ett totalt vallningsfiasko, och den bästa norskan hamnade på 22a plats. I en berömd intervju efter vallabomen 2015 minns norska Heidi Weng tillbaka till loppet: “Jag tänkte, har jag klister under skidorna? Det var bara stopp!” Självklart är det extremt sällan som vallningsmisstag av denna kaliber inträffar. Men det visar ändå klart och tydligt att i längdskidor är vallningen A och O.