Cricket format – Dessa är cricketens olika spelformat

Cricket är en anrik och högt ansedd sport i många delar av världen. I Sverige har sporten aldrig riktigt slagit igenom på samma sätt, men i och med att betting och sport blir mer globalt så får många upp ögonen för sporten. Men en sak som förbryllar många är alla de olika formaten. En cricket match kan pågå i 3 timmar, men en annan kan hålla på i flera dagar. Cricket format kan verka komplicerade och som en hel vetenskap i sig vid första anblick, men det är inte alls så krångligt som man kan tro. I den här guiden ska vi titta närmare på de olika formaten i cricket; så att du vet vad du ska spela på hos svenska bettingsidor.

Spelbolag Bonus Recension Spela
1 100 kr free betT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
2 100 krT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
3 100 krT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
4 100 krT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
5 100 krT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller

Test cricket – Det äldsta och längsta formatet

Test cricket är det man kallar den äldsta och längsta varianten av sporten. Namnet “Test” är engelskt, och betyder alltså ungefär “prövning” på svenska. Formatet fick sitt namn tack vare matchernas väldigt långa gång, vilket innebär en stor prövning för spelare; både mentalt och fysiskt. Två lag på 11 personer var möts över 4 innings, och för den som inte är insatt så kan detta ta upp till hela 5 dagar för en enda match. Det anrika Test-formatet anses vara det som verkligen sätter lagen på prov, och därför anses Test fortfarande vara det format som har högst standard inom cricket. Trots detta har formatet länge tappat popularitet, mycket genom att de nya, kortare formaten är mer lättillgängliga för allmänheten.

Den första officiella Test matchen hölls 1877 mellan England och Australien. Och det är lite på detta sätt Test har fortsatt genom åren; som en spektakulär uppvisning mellan två nationer. Test matcherna är fortfarande idag enormt populära på bettingsidor, men på grund av tidsinvesteringen är det få fans som följer formatets alla matcher.

ODI – One Day International är otroligt populärt

Formatet ODI, som står för One Day International, är det enda formatet som kan tävla med Test i popularitet. Som namnet antyder så är det endagsmatcher som gäller, och matchtiden begränsas till 50 overs eller 8 timmar. Den prestigefyllda Cricket World Cup som hålls vart fjärde år spelas i detta format. Detta spektakel är ett av idrottsvärldens största evenemang, och faktum är att finalen mellan England och Nya Zealand 2019 sågs av mer än 1,6 miljarder människor världen över.

Även i detta format hölls den första matchen någonsin mellan England och Australien, år 1971. Formatet är från början egentligen ett misstag, då en Test match blev tvungen att förkortas på grund av dåligt väder. Men många uppskattade detta korta format, och ODI etablerades och växte snabbt. ODI är extremt populärt inom odds, och vissa spelsidor ger även ut särskilda cricket betting bonusar i samband med cricket världsmästerskapet. Men trots att de största ODI matcherna har fler åskådare än de största Test matcherna, så anser många att det är Test som bekroppsligar sportens sanna själ.

T20 – Twenty20 är snabbare och mer modernt

Twenty20, förkortat T20, är en lite nyare och modernare form av cricket. Detta format togs fram med hjälp av marknadsföringsexperter, med ett mål att göra sporten mer lättillgänglig för allmänheten, som kanske inte kan eller vill spendera 8+ timmar på att se en match. Resultatet blev T20. En T20 match tar högst 3 timmar att spela, och är begränsad till en innings och 20 overs per lag, därav formatets namn. I regel tar en innings 90 minuter, och en 10 minuters paus inträffar mellan dessa. Precis som i sportens alla andra format så möts två lag på 11 personer var. Introduktionen av T20 blev en enorm succé. Formatet har lyckats sprida sig över hela världen, och har ökat intresset för sporten massivt, särskilt när det kommer till antalet åskådare.

Den första professionella T20 matchen hölls 2003 mellan England och Wales. De stora professionella ligorna och matcherna kallas för T20I, vilket står för Twenty20 International. Detta format har slagit särskilt igenom särskilt stort i Karibien och Asien. Idag finns det en mycket populär T20 World Cup, som hålls vartannat år. Det finns även ett flertal nationella proffsligor som blivit väldigt populära, som till exempel Indian Premier League. Tack vare den korta matchtiden är T20 ett perfekt format för dig som vill titta på intensiva cricket matcher men inte har en hel dag att lägga på det.

Cricket format - Dessa är cricketens olika spelformat

T10 – Det senaste och snabbaste formatet någonsin

T10 är sportens senaste format, och här har man kortat ned det till sitt yttersta. En match består av en enda innings, och är begränsad till 10 overs per lag. Resultatet är matcher på bara 90 minuter. Både formatet och den första ligan, T10 League, introducerades 2017 i Förenade Arabemiraten. Trots att T10 fortfarande hör hemma i Mellanöstern så har formatet fått ett stort globalt stöd. Faktum är att många inflytelserika personer i cricketvärlden anser att det korta formatet hade varit perfekt för OS. T10 är inte jättepopulärt på bettingsidor än så länge; men formatet är väldigt nytt och växer konstant. Med tanke på att sporten cricket är världens näst mest populära sport med sina 2,5 miljarder fans så är det mycket sannolikt att T10 kan bli väldigt stort framöver.