CS Majors – Betta på Counter Strike: Global Offensive Major Championships

Counter Strike är en av de första Esporterna som verkligen slog igenom globalt. Även om det tidigare funnit spel och Esporter som var populära så var nog CS ett av de första namnen som blev riktigt vanliga i folkmun. Precis som med andra sporter och Esporter så tävlas det på många olika nivåer inom Counter Strike. Den högsta nivån kallas för CS Majors, vilket är en förkortning för Counter Strike Major Championships. Idag är vi inne på det fjärde spelet i CS-serien: Global Offensive, och CS:GO Majors är bland de mest prestigefyllda Esports-turneringarna i världen. För dig som bettar på CS finns det inget bättre alternativ. I den här artikeln ska vi gå igenom saker som kan vara bra att veta inför när du ska betta på Majors.

Spelbolag Bonus Recension Spela
1 100 kr free betT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
2 100 krT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
3 100 krT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
4 100 krT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
5 100 krT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller

Så här började CS:GO Majors

Counter Strike släpptes i slutet på 90-talet och blev omedelbart enormt populärt. Redan år 2000 började det anordnas turneringar. 2001 hölls den första Majorn i Dallas, Texas. Detta på “2001 Cyberathlete Professional League Winter Championship”. Sverige var starkt ut redan från start, och svenska NiP, Ninjas in Pyjamas, vann historiens första Major. Evenemanget var en stor succé, och tävlingarna blev bara fler och större.

CS:GO släpptes 2012 och den första Majorn någonsin för spelets fjärde utgåva hölls på DreamHack Winter 2013, den 16:e September i Jönköping, Sverige. 16 lag var med och tävlade, varav 6 blev inbjudna direkt, 6 blev inbjudna baserat på tidigare turneringars resultat och 4 fick kvala in genom deltävlingar. Dessa mindre deltävlingar som leder upp till Majors kallas för Minors. Vinnare av världens första CS:GO Major blev svenska Fnatic, tätt följda av NiP. Sverige är alltså ett otroligt starkt land inom CS, och ett utmärkt val för dig som sysslar med svensk Esport betting.

Prispotten på $250,000 dollar i den första CS:GO Majorn 2013 gjordes möjlig genom online försäljning av kosmetiska items kända som skins. Med varje år som passerat har både intresset och prissummorna blivit högre. I dagsläget ligger potten på över $1,000,000 dollar.

Vad är en Counter Strike Major?

En Major är en turnering på hög nivå. Vi skulle kanske kunna likna det med en världsmästerskap i andra sporter. Majors hålls inom ett flertal olika Esporter, inte bara CS. Exempelvis Dota 2 har väldigt populära Majors som avslutas i den enorma tävlingen The International. Exakt hur de fungerar, hur många lag som deltar och liknande har ändrats en del genom åren. Låt oss titta på 2019-års Major i Katowice, Polen för att få en överblick:

  • Kvalificerande tävlingar
  • Minors
  • Major: New Challangers
  • Major: Legends Stage
  • Major: Champions Stage

Först hålls alltså öppna och stängda kvalificerande tävlingar. Detta är det första steget som lagen måste ta sig förbi. Därefter är det mindre tävlingar, Minors, som bestämmer vilka lag som håller måttet. Efter alla olika deltävlingar så kvarstår 16 lag i den första Majorn, “New Challangers”. Av dessa 16 kommer 8 från Minors, 2 från Minor Playoffs samt 6 lag som placerade sig på plats 14-9 under det senaste mästerskapet.

Efter detta är det dags för den andra Majorn, “Legends Stage”. Här tävlar de 8 bästa lagen från “New Challangers” Majorn samt de 8 bästa lagen från förra årets mästerskap. Av dessa 16 lag går totalt 8 vidare till Champions Stage, vilket är det huvudsakliga mästerskapet. En så hög placering som möjligt är alltså otroligt viktigt för lagen. De 8 bästa lagen får gå direkt till nästa års Legends Stage. De 9-14:e bästa lagen slipper också att kvala in genom Minors under kommande år.

Som du ser så innebär dessa turneringar en enorm mängd tävlingar och deltävlingar. Det innebär en galen mängd CS matcher av högsta kvalitet som du kan betta på.

CS Majors - Betta på Counter Strike: Global Offensive Major Championships
Strukturen för CS:GO Majors 2019

Framgångsrika Counter Strike: Global Offensive lag

Sverige är ett otroligt historiskt väldigt framgångsrikt lag inom Counter Strike. Svenska Fnatic har vunnit 3 mästerskap och kommit på andra plats en gång. Ninjas in Pyjamas har tagit hem 1 mästerskap och kommit på andra plats 4 gånger. Även andra skandinaviska land har sett stora framgångar inom CS Majors. Den danska Esports organisationen Astralis har 4 vinster bakom sig, vilket inkluderar 2019-års mästerskap i Berlin. Finska ENCE har aldrig tagit sig ändra fram, men ändå lyckats kriga hem en andraplats i polska Katowice.

Några andra anmärkningsvärda namn inom Counter Strike: Global Offensive är Natus Vincere, SK Gaming, Team Liquid, Virtus.pro, Cloud9 och Gambit Esports. Om du ska betta online på CS Majors så vill du lägga dessa namn på minnet.

Håll dig uppdaterad med streams och sociala medier

För att vara i toppform och betta på CS Majors så framgångsrikt som möjligt så gäller det att vara påläst och ha koll. Ditt favoritlag kanske har bytt ut spelare sedan den senaste Majorn. En av de skickligaste spelarna kanske är i en svacka eller har presterat dåligt. Precis som i traditionell sport. Genom att följa spelare och lag på sociala medier och streaming plattformar som Twitch och YouTube Gaming kan du bättre ha koll på det senaste som gäller och placera så informerade spel som möjligt. Kom ihåg att du också kan titta på varenda delmatch, kvalificerande match, Minor och Major helt gratis på nätet.