Spelbörs – Köp och sälj dina odds på spelbörsen

Spelbörser är en sorts marknadsplats där spelare kan mötas för att köpa och sälja odds. Istället för att spela mot spelbolaget letar du istället upp en annan spelare som är villig att ta risken och boka ditt spel. En av de största fördelarna med en spelbörs är att du får större valfrihet; även om spelbolaget inte vill ta risken att erbjuda ett särskilt odds så kan du hitta det på spelbörsen. Många anser också att oddsen är bättre, samt att marknaderna är mer rättvisa eftersom att spelare spelar mot varandra, och inte en bookmaker. Detta ger också en möjlighet att backa odds som har satts av andra spelare på spelbörsen. Det finns fördelar och nackdelar med att spela på en spelbörs, och dessa ska vi titta närmare på nu.

Spelbolag Bonus Recension Spela
1 100 kr free betT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
2 100 krT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
3 100 krT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
4 100 krT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
5 100 krT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller

Hur fungerar en spelbörs?

Du kan föreställa dig en spelbörs som en stor marknadsplats, alltså som börsen fast för spel. Här kan spelare erbjuda och spela på odds direkt mellan varandra, istället för att betta mot spelbolaget. Spelare kan lägga upp sina egna begäran för att höja aktuella odds, och skeptiker kan satsa emot detta. En spelbörs fungerar som en mellanhand/moderator i ett nätverk av spelare som tävlar mot varandra.

Eftersom att spelare bettar mot spelare på en oddsöbörs så byggs inte några marginaler in i oddsen, som det görs hos ett spelbolag. Priset för att spela på en oddsbörs är att man får betala provision på vinnande spel. Det rör sig oftast runt 2-5%. Den vars spel förlorar behöver inte betala någonting till spelbörsen.

Backspel och Layspel

I back- och layspel bettar man på om någonting kommer att hända eller inte, alltså på ett positivt eller negativt resultat. På detta sätt fungerar spelbörser lite som aktiemarknaden, och spelare såsom börsmäklare.

När du lägger ett backspel bettar du på att något kommer hända; ditt spel matchas mot en annan spelare på spelbörsen, och om ditt spel går hem får du din vinst från motspelaren och insatsen tillbaka. Du får också betala provision på din vinst till spelbörsen. Layspel fungerar på samma sätt, men du spelar på att resultatet en annan spelare bettat på inte kommer inträffa. Hos traditionella betting bolag på nätet kan du bara backa/satsa på det enda laget, men på spelbörsen kan du alltså betta på att någon ska förlora också.

Back- och layspel är också känt som att spela och boka. Många spelare både spelar och bokar (backspelar och layspelar) på ett och samma spel för att garantera vinst, och detta kallas för hedging, eller att hedga. Detta kräver tålamod, och för att få stor vinstchans måste du låta det gå lite tid mellan spel och bokning så oddsen kan ändras lite.

Spelbörs - Köp och sälj dina odds på spelbörsen

De största fördelarna

En av de största fördelarna med spelbörser är att skickliga spelare inte straffas. Som du säkert vet så kan riktigt vassa och pricksäkra bettare både limiteras och i värsta fall bannlysas om de anses vara för duktiga och vinner för mycket pengar av spelbolagen. Eftersom att oddsbörserna istället tar en provision från vinnande spel så uppmuntrar de snarare skickliga spelare.

Du får också mycket mer flexibla och rättvisa odds. Hos ett spelbolag krävs det att bookmakaren erbjuder oddsen för att du ska kunna spela på dem. Detta inkluderar också en vinstmarginal på upp till 20% i de värsta fallen. På spelbörsen drivs oddsen istället av spelares tillgång och efterfrågan, och utan vinstmarginal. Det är ett community på hundratals- eller tusentals spelare som sätter oddsen; inte en person hos spelbolaget. Ibland kan sortimentet också vara ganska begränsat hos spelbolagen. Det kan leda till att du hittar till exempel betting på fotboll utan problem, men att lite mer okända spel och sporter blir lidande. Men hos oddsbörsen inträffar inte såna problem lika ofta.