Amerikansk fotboll betting – Så funkar den komplicerade sporten

Amerikansk fotboll innebär enorma möjligheter inom odds och betting, men svenskarna har inte riktigt förstått grejen. Varje år inför Super Bowl ställer sig tusentals svenskar samma frågor: Hur fungerar amerikansk fotboll betting egentligen? Vilken roll har de olika spelarna? Vad är det som gör sporten så bra? Förstår någon grejen med Super Bowl?

Få om några andra sporter har gjort så många så förvirrade som amerikansk fotboll. Det är inte direkt en nybörjarvänlig sport. Varken för åskådare, bettare eller deltagare. Tyvärr har detta också lett till att många, särskilt i Sverige, helt enkelt ignorerat sporten. Men amerikansk fotboll är en explosiv, spännande och underhållande sport som bjuder på odds och liveodds i världsklass. Om du valt bort amerikansk fotboll utan att ge det en ärlig chans råder vi dig att prova på. Särskilt Super Bowl är ett enormt spektakel som lockar närmare 300 miljoner åskådare varje vecka. När det är Super Bowl är allt från matcherna till reklamen en möjlighet till odds och betting. Vi lovar att det är något du inte vill missa!

Spelbolag Bonus Recension Spela
1 100 kr free betT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
2 100 krT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
3 100 krT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
4 100 krT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
5 100 krT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller

Amerikansk fotboll – Kort historisk genomgång

American football odds och betting

Den amerikanska fotbollens rötter är inte jättesvåra att lista ut. Sporten är givetvis en kombination av engelsk rugby och vanlig hederlig fotboll. Särskilt rugby har med sin laguppställning, spelplan och sina målstolpar en tydlig koppling till amerikansk fotboll.

1869 spelades det som ansågs vara den första matchen av det vi idag kallar amerikansk fotboll. Matchen spelades mellan de två universitetslagen Princeton och Rutgers. Även om reglerna i denna match var långt från hur sporten ser ut idag så räknas denna match som startskottet. Matchen blev ett stort spektakel som skapade ett stort intresse för den nya sporten. Under det tidiga 1870-talet möttes därför sedan ett flertal av de större universiteten för att gå igenom och bestämma ett gäng grundläggande regler. Utvecklingen fortsatte och reglerna finslipades genom åren fram tills 1920 då NFL (National Football League) grundades. Populariteten var nu ett faktum och american football blev nationens favoritsport. Till och med nationalsporten baseball hamnade i skuggan.

Trots den massiva populariteten inom Amerika så slog dock amerikansk fotboll aldrig igenom globalt på samma sätt som baseball gjort. Kanske för att en så stor del av världen inspirerats och formats av det brittiska imperiet, som föredrar rugby. Här i Sverige har vi historiskt sett inte varit särskilt intresserade av någon av de två sporterna. Men i och med att världen och underhållningen digitaliserats och globaliserats mer och mer de senaste åren har detta börjat förändras. Fler och fler svenskar får upp ögonen för lite ovanligare sporter, och bettingfansen har börjat inse att spektakel som Super Bowl innebär massiva möjligheter för odds och betting.

Hur funkar amerikansk fotboll?

Så hur fungerar den till synes onödigt komplicerade sporten? Låt oss göra en “snabb” genomgång. Om det känns oklart eller lite överväldigande så rekommenderar vi att du bara skippar det steget och läser vidare. För varje match du tittar på kommer reglerna bli mer och mer tydliga, och slutligen sitta i ryggmärgen. Du behöver inte heller kunna alla regler för att kunna betta på sporten med framgång. Ge inte upp!

En match inom amerikansk fotboll är 60 minuter lång. Den delas upp i 4 kvartar, kallade quarters, på 15 minuter var. De två olika lagen turas om att spela offensiv och defensiv, och vinnaren är det lag som samlat flest poäng vid matchens slut. När det kommer till NFL och Super Bowl kan matcherna bli oavgjorda, vilket öppnar upp för 1×2 spel. Om det är avgörande matcher blir det dock oftast tilläggstid. Kom ihåg att dessa och de tidigare nämnda reglerna gäller för NFL, och kan skilja sig mot t.ex collage football.

Det offensiva laget är det som har bollen. Deras mål är att ta sig till det defensiva lagets end zone, som kan liknas med en mållinje. Bakom varje end zone står ett stort mål. Det defensiva laget försöker få kontroll över bollen samtidigt som de vill stoppa det offensiva laget från att nå deras end zone. So far so good, eller hur? Än så länge är det inte så komplicerat, men nu börjar de lite mer svårtydda reglerna.

De olika positionerna

Innan vi går in på de lite mer komplicerade detaljerna och reglerna behöver vi först gå igenom de olika positionerna som spelare kan ha.

Spelplan amerikansk fotboll betting

Offensiven:
Center
Offensiv guard
Offensiv tackle
Quarter back
Running back
Wide receiver
Tight end

Defensiven:
Defensiv tackle
Defensiv end
Middle lineback
Outside lineback
Cornerback
Safety
Nickleback
Dimeback

Detta är de fullständiga positionerna för båda lagen. Men innan du bestämmer dig för att ge upp, läs klart denna paragraf! Du behöver inte veta exakt vad samtliga gör för att kunna lära dig och förstå spelet. Det är fem huvudsakliga positioner som du behöver ha koll på, och samtliga tillhör det offensiva laget.

 • Center
  Personen som börjar anfallet. Den här personen startar med bollen och kastar den sedan bakåt, “snappar” den till quarter backen.
 • Quarter back
  Den otroligt viktiga kastaren som drar igång anfallet på riktigt. Genom ett ofta väldigt långt och precist kasst skickar denne iväg bollen till lagets receiver.
 • Receiver
  Detta är personen som när anfallet börjat springer mot motståndarens end zone, tar emot bollen från quarter backen och passar den vidare till running backen.
 • Running back
  Spelaren som tar emot bollen från receivern och sedan försöker ta sig hela vägen hem till motståndarens end zone för att få poäng genom touch down.
 • Kicker
  Sparkar bollen när offensiven väljer denna taktik istället för ett traditionellt anfall. Det är antingen centern eller kickern som initierar en down.

Downs och yards

För att samla poäng och yards vill det offensiva laget få bollen så nära motståndarens end zone som möjligt. Ett anfall från det offensiva laget kallas för en down. Det anfallande laget har 4 downs på sig att ta poäng samt samla 10 yards, mer om det snart.

Varje försök, down, börjar med att det anfallande laget snackar ihop sin taktik för passningar. Ofta samlas gruppen och och diskuterar kort innan anfallet börjar, denna lilla grupp kallas för en huddle. När de diskuterat klart ställer de sig i rätt position, baserat på deras bestämda taktik. När centern snappar bollen till quarter backen drar anfallet igång. Alternativt kan laget välja att sparka bollen, vilket oftast görs precis innan byte mellan det offensiva och defensiva laget.

En down är extremt explosiv och varar sällan längre än ett tiotal sekunder.
Downen tar slut när en av följande saker inträffar:

 • En touch down inträffar
 • Spelaren som bär bollen blir tacklad
 • Bollen nuddar marken eller passerar sidlinjen

Det anfallande laget har som mål att få en touch down. Efter en touch down får laget en chans på ytterligare poäng genom antingen en “one point conversion” eller en “two point conversion”. One point innebär att laget försöker sparka bollen i mål. Two point innebär att laget försöker få ännu en touch down. I båda dessa fall utgår extraspelet från 2-yard linjen.

Offensiven behöver också lyckas vinna 10 yards. 1 yard = 0,9144 meter, men detta behöver du inte minnas. Kom bara ihåg att det offensiva laget måste lyckas flytta bollen totalt 10 yards (9,144 meter) under sina 4 down-försök. Om det anfallande laget lyckas samla 10 yards under sina 4 downs så börjar down-perioden om. Annars går bollen till det defensiva laget.

Poäng i amerikansk fotboll

Så här samlar de olika lagen poäng i amerikansk fotboll:

 • 6 poäng, touch down – Det offensiva laget tar bollen till motståndarnas end zone
 • 3 poäng, field goal – Bollen sparkas genom målet i början av en down eller efter en touch down
 • 2 poäng, safety – Komplicerad regel. Inträffar bland annat när det offensiva laget begår en foul eller en spelare blir tacklad i sin egen end zone
 • 2 poäng, two point conversion – Det offensiva laget gör en touch down från 2-yard linjen efter en touch down
 • 1 poäng, one point conversion – Det offensiva laget sparkar ett mål från 2-yard linjen efter en touch down
Amerikansk fotboll betting - Så funkar odds på den komplicerade sporten

Möjligheter för betting på amerikansk fotboll

Det är inte så svårt att lista ut vilka de största eventen inom amerikansk fotboll är. Betting på NFL, National Football League, erbjuder fantastiska matcher och ligan kulminerar i ett av världens största och mest pompösa event: Super Bowl. Det hålls även en stor mängd olika all-star events med stjärnspelare från olika lag. College football är väldigt populärt för betting i många länder, men den svenska spellicensen förbjuder spel på matcher där vissa deltagare är under 18 år.

I Sverige heter högstaligan Superserien. Den består av för tillfället av 4 lag:

Örebro Black Knights
Uppsala 86ers
Stockholm Mean Machines
Carlstad Crusaders

Även runt om i världen finns det många goda möjligheter för betting på football. I Europa har vi till exempel Eastern European Super League. I Japan har de med humoristisk glimt i ögat kopierat amerikanernas Super Bowl, men kallar det istället Rice Bowl.
Nej, vi skämtar inte.

Vill du komma igång med betting på amerikansk fotboll så rekommenderar vi starkt att du tar emot en betting bonus. Denna kan du använda på snabba odds i realtid med live betting på amerikansk fotboll såväl som andra sporter, motorsport, esport och likande. Vi rekommenderar också att du spanar in Super Bowl live. Detta ger den bästa betting upplevelsen och inkluderar även den världsberömda reklamen.