League of Legends – Störst inom Esport

League of Legends, eller LoL, är ett Multiplayer Online Battle Arena (MOBA) spel. Tillsammans med Dota 2 tävlar det om titeln som Esportens mest populära spel. Spelet är nästan alltid det med högst antal tittare på streaming plattformen Twitch, och ligger ofta över 100,000 tittare. Även när det kommer till antal spelare är LoL överlägset andra Esporter.

Spelbolag
Features
Bonus
Recension
Spela
1
100 % upp till 1500 kr
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller
2
100 % upp till 1500 kr
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller
3
100 % upp till 500 kr
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller
4 bethard logo
100 % UPP TILL 500 KR
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller
5 fastbet betting
100 % UPP TILL 500 KR
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller

Precis som med alla populära sporter, inklusive övriga elektroniska sporter, är League of Legends populärt inom odds och betting. Det lämpar sig perfekt för live betting tack vare gratis och lättillgänglig streaming 24/7. Som med vilken sport som helst behöver du varken spela själv eller vara en expert för att kunna njuta av en match. Men om du är intresserad av odds och betting är det såklart fördelaktigt att veta så mycket som möjligt. Låt oss ta en närmare titt på världens mest populära Esport, League of Legends!

Hur fungerar League of Legends?

League of Legends - Störst inom Esport

I en League of Legends match möts två lag om fem personer. Spelarna har sin bas i varsin ände av kartan, och målet är att förstöra motståndarlagets bas. För att göra detta väljer spelare mellan en stor mängd olika karaktärer med unika förmågor. Därefter försöker lagen genom taktiska drag överrumpla motståndarna för att gradvis ta sig närmare och närmare slutmålet att förstöra basen.

En spelares karaktär, eller champion, börjar på nivå 1 och kan ta sig till nivå 18 under matchens gång. Detta görs genom att samla erfarenhet från att eliminera motståndarspelare och minions. Minions är datorstyrda soldater och finns på båda lagens sida. Dessa minions spawnar med jämna mellanrum på spelets tre lanes, och därefter följer de automatiskt sin lane och attackerar motståndare och torn de möter på vägen.

I League of Legends finns det tre vägar, eller lanes, som leder till moståndarens bas. Det är på lanesen den större delen av matchen utspelar sig. Här är spelares mål att döda creeps och motståndare för att samla erfarenhet och pengar. Pengarna kan sedan användas för att köpa utrustning som gör karaktären starkare. Längs med varje lane finns det också väldigt starka vakttorn som attackerar motståndare inom räckhåll. För att lyckas förstöra motståndarens bas måste först dessa torn förstöras.

När en spelares champion blir dödad startas en timer som räknar ned. När den nått noll kommer spelarens champion att återuppstå, eller respawna, i lagets bas.

Champions – Över 100 unika karaktärer

I skrivande stund har League of Legends 145 olika karaktärer, samtliga med olika förmågor och syften. En nyckel till att vara ett framgångsrikt LoL lag är att bemästra spelets karaktärer för att kunna kontra motståndarlaget, komma på så effektiva taktiker som möjligt samt att skapa så starka laguppställningar som möjligt. Kunskap om spelets champions är nyckeln till att spela på rätt sätt.
Spelets champions sorteras i fem olika huvudsakliga roller med olika syften:

 • ADC
  Attack Damage Carry, också känd som AD Carry eller Bot Carry är en av de svårare rollerna att spela. Denna typ av champion har oftast lågt liv och försvar. Lagets ADC håller sig undan för att samla erfarenhet och pengar under spelets gång för att sedan göra otroligt mycket skada i slutet av matchen.
 • Djunglare
  Dessa champions håller huvudsakligen till i spelets djungel, som vi ska tala mer om senare. En djunglare samlar erfarenhet och pengar genom att döda neutrala monster och gankar sedan motståndare på de olika lanesen. Att ganka innebär att överraska och förhoppningsvis döda en motståndare.
 • Top
  Här placeras lagets Tank eller Brusier. Detta är champions med mycket liv och försvar som är svåra att få ihjäl och hjälper laget i en team fight. Dessa champions är generellt starkare tidigt i matchen.
 • Mid
  Mid spelaren befinner sig på mitten lanen. Denna roll kombinerar mycket av de övriga kategorierna. Mid spelaren har stor påverkan på spelets övriga lanes, och försöker ganka mycket och ofta.
 • Support
  Supportens huvudroll är att hjälpa matchens ADC och resten av laget att få så mycket övertag som möjligt. Supportens roll inkluderar även att se till att laget har stor synlighet på kartan. Den här typen av champions har oftast förmågor som hjälper det egna laget eller försämrar motståndares förmågor.

Kartan – Spelplanen i detalj

På spelets karta ligger lagens respektive bas på motsatta sidor. Tre lanes går genom toppen, mitten och botten av kartan, hela vägen från det ena lagets bas till den andra. Lagens minions följer lanesen, och vakttorn gör framkomsten långsammare och farligare. Kartan delas itu av en flod som går att följa mellan de olika lanesen.

Utöver floden, lanesen och baserna består resten av spelplanen av djungel. Sikten i djungeln är skymd och du hittar vägar mellan samtliga lanes inom den. Detta gör det till en otroligt viktig plats ur ett strategiskt perspektiv. I djungeln finns det också neutrala monster som kan dödas för erfarenhet och pengar. Det är här spelets djungare håller till. Särskilda monster och bossar ger närvarande spelare buffar, alltså extra kraft i en kort tid, när de dödas.

De två viktigaste neutrala bossarna i spelet är den stora draken samt Baron Nashor. Dessa är väldigt svåra att döda och ger väldigt starka buffar som utgör ett mycket stort övertag när de två lagen möts i strid.

Esport league of legends

Betting på League of Legends

League of Legends går vanligtvis ut på att de två lagen möts i en bäst av tre match. Då det inte kan bli oavgjort går vanliga 1×2 odds bort. Istället är det vanligaste alternativet vinnarspelet. Du kan betta både på hela matchens vinnare samt poängställningen. I en bäst av tre match kan du till exempel alltså betta på resultatet 2:1 eller 2:0 till ditt favoritlag. Det finns även mer insatta typer av odds, som till exempel vilket lag som kommer döda en motståndare först, eller vilket lag som dödar den neutrala bossen Baron Nashor först. Det är också populärt att spela på vilket lag som kommer att vinna de olika turneringarna som hålls.

Även om Dota 2 har världens tveklöst största prissummor och mest populära turnering, The International, så är LoL utan tvekan mer populärt i allmänhet.

Det hålls en stor mängd både större och mindre turneringar inom LoL under ett år. Den största och mest prestigefyllda turneringen är den årliga League of Legends World Championship, som arrangeras av spelets skapare Riot Games. Självklart hittar du både odds och riktigt grymma bettingbonusar för League of Legends hos i princip alla de större och mer seriösa aktörerna inom online betting. Om du är intresserad av elektronisk sport och betting så kan det otroligt populära spelet LoL definitivt vara ett bra val för dig.