Oddsleverantörer – Så här rättas dina odds online

Har du någon gång funderat på hur det fungerar när dina odds rättas? Kanske har du upplevt ett annat resultat än det som spelbolaget rättat efter? De flesta spelbolagen sätter och rättar inte sina egna odds. Istället har de olika oddsleverantörer som gör jobbet åt dem. Oddsleverantörerna sammanfattar statistik och data, erbjuder mjukvara som spelbolagen använder sig av och i många fall både sätter de oddsen och rättar dem. Många olika spelbolag på nätet använder sig av samma leverantörer, och därför kan du hitta samma eller liknande odds på flera spelsidor. Denna information kan hjälpa dig till en bättre bettingupplevelse, genom att välja den leverantör som passar ditt spelande bäst.

I den här artikeln ska gå igenom några av de största och vanligaste oddsleverantörerna. Vi ska också titta närmare på vilka bettingbolag som använder sig av vilka leverantörer, vilka som rättar sina egna spel och hur det går till när dina odds rättas.

Spelbolag Bonus Recension Spela
1 100 kr free betT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
2 100 krT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
3 100 krT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
4 100 krT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
5 100 krT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller

Vad är en oddsleverantör?

Som du säkert förstår så är odds och betting otroligt mycket mer komplicerat än den yta som vi spelare skrapar på. Varenda dag ska tusentals nya odds sättas på hundratals kommande matcher. Inte bara det, oddsen ska också vara realistiska. De ska vara så jämna som möjligt, och ge spelare en god chans att vinna utan att spelbolagen ska behöva ge bort pengarna gratis. Med andra ord krävs en otrolig mängd tid. Varenda spelare, lag, match och tidigare resultat måste has i åtanke, för varje sport från fotboll och hockey till f1 och Esport. Det arbete som krävs för analysera och sätta oddsen, hålla dem uppdaterade live och sedan rätta dem skulle kräva väldigt mycket personal och resurser från spelsidorna. Det vore mycket lättare att låta någon annan göra jobbet, eller hur? Och här kommer alltså leverantörerna in i bilden.

Oddsleverantörer skulle man kunna säga är inhyrda specialister. De gör jobbet åt spelbolagen, och de är experter på just detta. De har enorma team som jobbar med allt det som vi precis gått igenom. Oddsleverantörerna har också ofta direkt kontakt med representanter och anordnare av events och tävlingar. På detta sätt kan de rätta spelen i princip omedelbart och med de officiella resultaten direkt från arrangörerna. Som grädde på moset så erbjuder de dessutom diverse mjukvara som “back offices” till spelbolagen. Allt för att ge både spelbolagen och spelarna den bästa möjliga upplevelsen. Det är en väldigt praktisk och smart lösning, men det finns även nackdelar. Alla spelbolag som använder sig av samma leverantör kommer att erbjuda samma odds. Därför kan det vara en bra idé att vara kund hos några olika spelbolag. Detta för att se till att du blir erbjuden olika odds från olika leverantörer.

De vanligaste leverantörerna i Sverige

De två vanligaste oddsleverantörerna som svenska spelbolag använder sig av heter SBTech och Kambi. En majoritet av spelbolagen som du hittar på den svenska marknaden använder sig av dessa två för att sätta och rätta odds.

SBTech är väldigt populära bland annat för deras fokus på live betting. De har över 55 sporter i sitt liveodds utbud, och sätter enligt deras egna uppgifter över 20,000 livespel varenda månad. Utöver deras mycket imponerande utbud för live betting så kan deras marknader dock ibland kännas en aning begränsade. Spelbolag som använder SBTech inkluderar SpeedyBet, ComeOn, Snabbare och CasinoStugan.

Kambi är ett svensk-grundat företag och också en av de absolut största aktörerna i oddsbranschen. Deras enorma täckning inkluderar över 65 olika sporter. De är inte kända för att ha de allra bästa oddsen, men när det kommer till utbud är det få som slår dem. Spelbolag som använder Kambi inkluderar bland annat LeoVegas.

Dessa är alltså de vanligaste leverantörerna för odds i Sverige. Men det finns faktiskt också sportnischade spelbolag som sätter och rättar sina egna odds.

Vissa bettingsidor sätter och rättar sina egna odds

Några spelbolag känner sig otroligt säkra i sin roll när det kommer till sport. Så säkra att de känner att de inte behöver använda sig av oddsleverantörer. Istället har de egna avdelningar fulla med sport experter som jobbar heltid med odds. En av de absolut största fördelarna med detta är att deras odds blir helt unika. Spelbolagen kan dessutom välja särskilda sporter och marknader att nischa sig extra hårt mot, till exempel svensk sport. Ett klassiskt exempel på spelbolag som rättar sina egna odds är Betsson koncernen. Detta inkluderar spelsidorna Betsson, NordicBet och Betsafe.

Oddsleverantörer - Så här rättas dina online odds

Andra oddsleverantörer

Vi har nu gått igenom de största och vanligaste oddsleverantörerna och sätten att rätta odds. Men självklart finns det många andra mindre aktörer på marknaden. Du kan också stöta på namn som 2DB, Genety och Betradar, för att nämna några få.

Man ska alltså inte stirra sig blind på oddsen på en särskild spelsida, utan komma ihåg att deras odds sätts av dessa leverantörer. Om du är missnöjd över vilka odds du brukar hitta på en särskild bettingsajt på nätet så räcker det inte med att välja en ny helt slumpmässigt. Se istället till att du väljer en som har avtal med en annan leverantör. Tycker du inte att utbudet från SBTech är stort nog kanske du vill välja Kambi. Om du tycker att oddsen från Kambi är dåliga kanske du vill välja ett spelbolag som rättar sina egna odds. Det finns mycket du kan göra för att förbättra din egen spelupplevelse. Att se till att välja rätt oddsleverantör är en viktig och ofta förbisedd detalj!