Europatipset – Fotbollstips med matcher från hela Europa

Europatipset är en form av tips på fotboll från Svenska Spel. Det fungerar på ungefär samma sätt som Stryktipset, men här spelar du 1X2 på 13 matcher från populära ligor runt om i Europa. Varje rad kostar 1 kr och du kan därför enkelt budgetera ditt spel på Europatipset. Du har möjlighet att spela varje vecka, och ibland även två gånger per vecka. Precis som de andra tipsspelen från Svenska Spel så kan du även spela tillsammans med dina vänner genom andelar, något som gör Europatipset extra spännande och sällskapligt. I den här guiden ska vi gå igenom allt du behöver veta innan du och dina vänner slår er ned framför Europatipset för att tippa på den bästa fotbollen i Europa.

Spelbolag Bonus Recension Spela
1 100 kr free betT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
2 100 krT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
3 100 krT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
4 100 krT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
5 100 krT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller

Så här fungerar Europatipset

Att spela på Europatipset är superenkelt. Du tippar 1X2 på 13 av veckans fotbollsmatcher och hoppas på så många rätt som möjligt för en så hög vinst som möjligt. De mest populära matcherna inom Europatipset tillhör de svenska, engelska, spanska och italienska ligorna.

Det är Svenska Spel som arrangerar Europatipset, och därför kan du bara spela detta tips hos Svenska Spel (Det finns dock internationella online spelbolag som arrangerar liknande spel, men mer om detta längre ned). Om du spelar hos Svenska Spel på internet kan du spela 1 rad för 1 krona, men om du besöker ett ombud finns det en minimum gräns på 2 rader.

För dig som är nybörjare så fungerar 1X2 på följande sätt:

  • 1: Vinst för hemmalaget
  • X: Oavgjort resultat
  • 2: Vinst för bortalaget

Vinstplanen för Europatipset

Europatipset har en genomsnittlig återbetalning på 65%. Det innebär också att dessa 65% av alla insatser läggs till veckans vinnare. Denna vinstplan är baserad på antal rätt, och därför är kunskap nyckeln till att spela framgångsrikt, vilket är fördelaktigt för den insatte spelaren. Den som har bäst koll på den europeiska fotbollen kommer att vinna mest, helt enkelt. Vinnarna är uppdelade i 4 olika grupper, och så här ser de ut:

Europatipset - Fotbollstips med matcher från hela Europa
  • 13 rätt – 40% av vinsten
  • 12 rätt – 23% av vinsten
  • 11 rätt – 12% av vinsten
  • 10 rätt – 25% av vinsten

Detta inkluderar också garantifonden på 8%, och denna ger en ensam vinnare med 13 rätt minst 10 miljoner SEK. Om det inte skulle finnas någon vinnare i den högsta gruppen går vinstsumman vidare till nästa grupp, och så vidare.

Olika system för att tippa på Europatipset

Det finns en mängd olika system för att spela med framgång på Europatipset. Många spelare håller det simpelt genom att spela på enkelrader med ett tecken per match, vilket kallas att spika. Men givetvis har spelarna på en lite högre nivå skapat mer avancerade system även för betting på Europatipset. Det vanligaste är M-systemet. Om du spelar med ett M-system så fungerar det nästan som om du spikar. Skillnaden är att du garderar dina osäkra matcher för att maximera vinstchansen.

Ett annat exempel är R-systemet, där ett antal nyckelrader automatiskt räknas ut åt dig av Svenska Spel. Dessa spel är mycket mer komplicerade, aningen dyrare och ganska svåra att rätta. Därför använder spelare sig av särskilda tabeller för att rätta spelen. Detta har gjort att system som R och U inte är lika populära som M och spikar.

Systemspel är populära inom Europatipset, då det genom de 53 systemen finns en total variation på 4 till 9216 rader. Spelar du med reducerade system finns det istället 36 till 729 rader. Det högsta tillåtna antalet rader är 41 472 rader, men Svenska Spel accepterar inte tips på över 20,000 kr per omgång.

Hel- och halvgardera dig på osäkra matcher

När du tippar på Europakrysset kan du välja att hel- och halvgardera ett antal av dina matcher. Det fungerar så här:

  • Halvgardering: Du bettar på två tecken, t.ex 1+X eller 1+2.
  • Helgardering: Du bettar på alla tre tecken, 1+X+2.

En helgardering gör alltså att du inte kan förlora spelet på en viss match, medans en halvgardering gör dig “halvsäker”. Garderingar brukar användas när spelare känner sig väldigt säkra på sin kupong i det stora hela, men en eller två matcher är väldigt osäkra. Nackdelen med garderingarna är att de är väldigt dyra. För varje halvgardering så dubblas din radinsats, och för helgarderingar så tripplas den.

Europatipset VS Stryktipset

Europatipset är tipsspelet för fotbolls-konnässören. Du som älskar fotboll i alla dess former och följer alla de stora ligorna runtom i Europa bör utan tvekan spela på Europatipset. Men om du är lite mer lokal i ditt spelande så är nog Stryktipset ett bättre alternativ för dig. Det fungerar på ungefär samma sätt, och även här tippar du på 13 lite större matcher. Skillnaden är att Stryktipset fokuserar på svensk och engelsk fotboll, alltså till exempel Allsvenskan och Premier League. Föredrar du närproducerad fotboll så välj Stryktipset, men följer du all Europeisk fotboll är det tveklöst Europatipset som gäller.

Kryssa Joker – Mer spänning men till högre kostnad

Både när du spelar Europatipset och Stryktipset så finns det en Jokeruta. När du kryssar Joker så innebär det att du är med och tävlar i dragningen om en storvinst. Att kryssa Joker kostar dig 10 kr, men 7 rätt på Joker ger alltid en minimumvinst på 10 miljoner kronor. En jokervinst kan ge dig som högst 30 miljoner kronor.

Spela på Europatipset, Oddsgurun

Alternativ till tipsen från Svenska Spel

De populära tipsspelen Europatipset och Stryktipset finns enbart hos Svenska Spel. Precis som att V75 enbart erbjuds av ATG. Vissa spelare anser dock att det är ofördelaktigt att spela genom statliga spelbolag. Detta bland annat för att återbetalningen är sämre och vinsterna lägre än hos de internationella spelbolagen som tjänar hundratals miljoner på sina internationella marknader.

På den andra sidan av myntet på har vi de stora spelbolagen, som förlorar en stor del av den svenska marknaden till statligt spel, eftersom att namn som Stryktipset och Harryboy är så etablerade i Sverige. Resultatet är att många av de stora spelbolagen har börjat erbjuda odds, spel och tips som påminner om och är inspirerade av de statliga spelen. Betsson har till exempel sitt egna “Betsson 1X2”, vilket är deras version av Stryktipset/Europatipset. För dig som vill tipsa är denna typ av spel ett väldigt bra alternativ till Svenska Spels version.