Cricket – Spela på världens näst största sport

En sport som det sällan talas om i Sverige är cricket. Om det är på grund av vårt kalla klimat, vår glesa befolkning, vårt stora intresse för andra sporter eller helt enkelt eftersom att varken vi eller något av våra grannländer var koloniserade under det brittiska imperiet, det är upp till spekulation. Men visste du att cricket är världens näst största sport? Cricket uppskattas ha ungefär 2,5 miljarder följare världen över. Detta placerar sporten som världens näst populära, mellan fotboll (4 miljarder följare) och landhockey (2 miljarder).

Precis som alla andra stora sporter så är därför cricket en enorm marknad hos spelbolagen. Men för oss nordbor är det inte så uppenbart hur cricket fungerar, eller vad det går ut på. I den här artikeln ska vi titta närmare på cricket, spelets regler, historia, format och några populära ligor.

Spelbolag
Features
Bonus
Recension
Spela
1
100 % upp till 1500 kr
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller
2
100 % upp till 1500 kr
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller
3
100 % upp till 500 kr
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller
4 bethard logo
100 % UPP TILL 500 KR
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller
5 fastbet betting
100 % UPP TILL 500 KR
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller

Cricket – En kort historielektion

Sporten cricket började spelas i 1500-talets England, som idag är Storbritannien. Cricket växte snabbt i popularitet och var snart en populär sport både för åskådare och deltagare. Det var också i slutet på 1500-talet som nationen började etablera handelsposter och kolonier runtom i världen. Inom kort var det brittiska imperiet ett faktum; en stormakt som år 1913 täckte 24% av jordens yta och höll makten över 412 miljoner människor, vilket då var 23% av jordens befolkning. Det brittiska imperiet förde både mycket gott och ont med sig. Men filosofi åsido så tog britterna även med sig sin nationalsport cricket över land och hav.

Cricket historia och bakgrund

Till en början spelade kolonisatörerna cricket sinsemellan för att fördriva tiden. Men de insåg snabbt att de kunde få mer variation och motstånd om de lärde den inhemska befolkningen spelet. Sagt och gjort. Cricket mellan brittiska lag och inhemska, ibland bestående av slavar, blev snabbt populärt. Även de inhemska befolkningarna älskade spelet, som gav dem en möjlighet att på ett symboliskt sätt ”slå tillbaka” och besegra sina kolonisatörer.

Den första internationella cricketmatchen någonsin hölls mellan USA och Kanada, år 1844. År 1862 turnerade ett engelskt lag för första gången i Australien. 1876 hölls den första kända test-matchen mellan England och Australien i Melbourne, men mer om de olika cricket formaten senare. Poängen är att under 1900-talets start så var cricket redan ett globalt fenomen. För att förstå hur populär sporten blev hos de koloniserade länderna så behöver vi bara tänka på att världsmästerskapen (ICC Cricket World Cup), sedan sin introduktion 1975 bara har vunnits av England en enda gång.

Cricket idag

Cricket är än idag mest populärt i samväldet och i de tidigare brittiska kolonierna. Sporten har spridit sig, och finns i en majoritet av världens länder, men förblir störst i länder som: Australien, Sydafrika, England/Storbritannien, Indien, Nya Zealand, Västindien, Sri Lanka, Pakistan, Bangladesh och Zimbabwe. Med 5 världsmästerskap ses Australien som världens bästa cricket nation.

Sverige har idag ett 70-tal lag med lite drygt 3000 registrerade spelare. 1991 gick vi med i det internationella cricketförbundet (ICC), och 2015 fick sporten även en plats i svenska riksidrottsförbundet. Vår nationella liga, Cricket Ligan, hålls i flera olika format, och kulminerar i den högsta divisionen Allsvenskan. Laget som vinner Allsvenskan i T-10 formatet får en chans att representera landet i den Europeiska Cricketligan.

Sett till våra grannländer så är sporten jämförelsevis mycket mer populär i Norge, som också är en del av ICC. Norge har faktiskt även tagit sig vidare till europakvalet för T20 världsmästerskapet. Även Danmark och Finland är medlemsnationer med nationella lag och ligor. Island står som det enda land i Norden som inte är ICC medlem, och bara har en handfull aktiva lag.

Hur fungerar cricket? Vi sammanfattar reglerna!

Ärligt talat så är cricket inte en särskilt nybörjarvänlig sport. Vi skulle kunna förklara reglernas detalj i timmar och bara förvirra er som läser, så istället sammanfattar vi kort grunderna. Vi rekommenderar att du tittar på ett par matcher i ett av de kortare formaten. Ge cricket lite tid så faller det på plats.

I cricket möts två lag om 11 spelare. Dessa lag turas om att ”bowla” och ”slå”. Upplägget påminner lite om Baseball; det bowlande laget skickar iväg den lilla, hårda bollen mot motståndarlagets slagman, som försöker slå iväg den med ett cricketracket. Slagmannen har en liten stolpe bakom sig, som kallas en wicket. Det finns en wicket på båda sidor av pitchen. Om det bowlande laget lyckas lyckas träffa denna med bollen så får de poäng. Slagmannen fungerar därför också på sätt och vis som en målvakt. Slagmannen står mellan motståndarens bowlare och sin wicket, och bär därför skydd och hjälm.

Cricket regler. Hur fungerar cricket?

Det bowlande utelaget försöker slå ut slagmannen genom att träffa en wicket, fånga bollen, träffa slagmannens ben när han står framför wicketen samt genom att träffa en wicket innan slagmannen lyckats springa till den andra sidan av pitchen.

Slagmännens mål är att få så många ”runs” som möjligt innan de blir utslagna. Detta gör de genom att slå bollen ända ut till planens ytterfält för 4 eller 6 poäng, runs. Efter att slagmannen slagit iväg bollen springer han/hon också fram och tillbaka på pitchen. En sprungen länga över pitchen är en run.

Utelagets mål är att bränna 10 slagmän, sedan byter lagen sida. Målet är att samla så många runs som möjligt innan utelaget tar sin 10:e wicket och matchen avslutas. En inning är den period då ett lag slår/bowlar. Bowlaren skickar iväg bollen mot slagmannen 6 gånger, vilket kallas en ”over”.

Spelets olika format – T10, T20, ODI, Test

Det finns många olika versioner av spelet, till stor del tack vare att de ursprungliga Test-matcherna bokstavligt talat kan hålla på i flera dagar. Det är huvudsakligen fyra format som är populära inom odds och betting. Dessa är:

 • Test:
  Detta är crickets första- och standardformat. Matcherna är oftast internationella och bedöms av det internationella cricketförbundet. Två lag om 11 spelare möts i fyra innings, vilket kan resultera i upp till fem (5!) dagar långa matcher. Formatet anses därför både vara mest fysiskt och mentalt krävande.
 • ODI:
  ODI står för One Day International. Här möts två internationella lag i ett förbestämt antal overs, vanligtvis 50. Föga förvånande så skapades formatet på 70-talet med ett mål att få ned tiden på matcherna till en dag. Världsmästerskapen som hålls var fjärde år hålls nu för tiden i ODI formatet.
 • T20:
  Twenty20 International, mer känt som T20, är ett format som introducerades i början på 2000-talet. Båda lagen får en inning var, med upp till högst 20 overs. Formatet skapades för att få ned speltiden på en match till ungefär 3 timmar. Målet var att skapa större intresse för nationella matcher, men formatet blev mycket populärt och idag hålls även en T20 World Cup.
 • T10:
  2017 introducerades T10, sportens yngsta format. Det är det kortaste formatet i cricket. De två lagen spelar en inning på upp till 10 overs per lag. En match håller på i 90 minuter. Det diskuteras idag en möjlighet att åter igen göra cricket till en sport i OS, och i så fall att använda denna 90-minuters version.

Betta på världens bästa cricket

Allsvenskan är det som gäller för dig som vill betta på cricket av den högsta nationella nivån. Internationellt sett ska du hålla utkik på och välja ut dina favoritlag i följande tävlingar:

 • ICC Cricket World Cup
 • T20 World Cup
 • European Cricket League
 • Champions League Twenty20
 • The Ashes
 • Indian Premier League
 • ICC Champions Trophy
 • Asia Cup

Du kan så klart även följa din favoritnation i deras nationella ligor och tävlingar.

Cricket betting - Odds på världens näst största sport

Spela på Cricket i mobilen, live och med en bonus

Vi rekommenderar att du som är helt ny inom cricket tar emot en betting bonus. Du kan då använda dina bonuspengar för att prova på cricket utan att riskera att förlora dina egna pengar. För en enkelt och smidig upplevelse kan du så klart betta i din mobiltelefon, när och vart som helst. Tack vare BankID loggar du snabbt och enkelt in utan att behöva skapa ett konto. Spana även in betting sidornas liveodds, som ger dig en möjlighet att följa matchen i realtid samt placera nya, och avbryta befintliga spel. Ge den till synes komplicerade sporten cricket en chans, så är vi övertygade om att det finns en god chans att du blir ett fan!