Baseball betting – Odds på en av USAs största sporter

Baseboll, känd som USAs nationalsport är en av de 10 mest populära sporterna i världen. Sporten har en enorm följarskara över hela världen och erbjuder enorma möjligheter inom odds och betting. Den mest populära ligan, Major League Baseball, lockar hundratals miljoner åskådare varje år.

Baseball är en fantastisk sport och en utmärkt marknad för odds. Men för oss svenskar som inte växt upp med den kan reglerna verka förvirrande och komplicerade. Läs vidare så ska vi göra vårt bästa för att ge dig en grundläggande förståelse för spelets regler, historia och betting. Ger du Baseball en chans är vi säkra på att du inte kommer bli besviken.

Spelbolag
Features
Bonus
Recension
Spela
1
100 % upp till 1500 kr
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller
2
100 % upp till 1500 kr
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller
3
100 % upp till 500 kr
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller
4 bethard logo
100 % UPP TILL 500 KR
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller
5 fastbet betting
100 % UPP TILL 500 KR
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller

Baseball – Rötter i England, moderniserat i USA

Du har säkert hört uttrycket att någonting är ”As American as Baseball and apple pie”. Och visst är Baseball något vi mer eller mindre automatiskt kopplar till USA.
Men faktum är att sportens ursprung ligger i England.

Baseball betting - Odds på en av USAs största sporter

Som vi alla vet så är jänkarna galna i historia och patriotism, sin korta historia till trots. Så därför har det faktiskt till och med skrivits en bok om jakten på nationalsportens ursprung. För den intresserade heter denna ”Baseball Before We Knew It” och skrevs av David Block. Författaren Block kom fram till att sporten härstammar från Engelska ”Stoolball” och ”Tut-ball”, och att regionala versioner av spelet utvecklades parallellt under 1600-talet och framåt. Den första dokumenterade matchen av dåtidens Baseball, eller ”Bass-ball”, dateras till 1749 i Surrey, England. Självaste prinsen av Wales deltog.

Under den stora utvandringen från Europa till väst tog Engelska migranter med sig sporten till Kanada. Från Kanada tog de olika regionala versionerna sig vidare in till staterna. Redan under 1830-talet fanns en mängd av dessa tidiga Baseball versioner spridda över Nordamerika. Den första matchen av Baseball så som vi känner sporten idag spelades i Beachville, Ontario, Kanada, den 4:e Juni 1938. På 50-talet var sporten ett faktum och landet USA var galet i den. Under slutet på samma årtionde hänvisade journalister till den som Amerikas nationalsport. Sedan sin storhetstid har Baseball i USA hamnat en aning i skuggan av Amerikansk Fotboll, som började stjäla rampljuset i slutet på 1800-talet. Idag är Baseball den tredje mest populära sporten i USA.

Även runt planeten presterar Baseball imponerande. Med över 500 miljoner fans är det en av de 10 mest populära sporterna i världen. En majoritet av fansen finns på den Amerikanska kontinenten samt i Japan, där sporten idag faktiskt är mer populär än nationalsporten Sumo.

Så här fungerar sporten Baseball

Regelmässigt påminner Baseball om Softboll och Brännboll, vilka kanske är lite lättare att relatera till för många svenskar. Två lag möts åt gången och varje lag har 9 spelare, 10 om man räknar slagmannen. Det ena laget börjar i den yttre zonen och det andra i den inre. En match består av 9 innings. Varje lag spelar inne och ute under 1 inning. När utelaget har fått 3 ”outs” på innelaget byter de plats. Låt oss titta närmare på de olika lagen:

Innelaget

Det offensiva innelagets slagman har som mål att slå bollen så långt bort som möjligt, för att sedan börja springa. Han har 3 försök på sig, sedan blir han Out, ungefär som bränd. Hans mål är att runda planens 3 baser och ta sig hem till den fjärde hembasen igen så fort som möjligt. Om utelaget får bollen tillbaka till innerfältet (infield) medans slagmannen springer mellan baserna blir han out. För att inte bli out kan han stanna vid en bas tills nästa slagman träffar bollen. Poäng delas ut för varje bas denna ”baserunner” hinner med och hur fort. Det ultimata målet är en homerun, där slagmannen hinner springa ett helt varv och ända tillbaka till hembasen igen på ett slag.

Baseball betting - Så här fungerar oddsen på en av världens största sporter

Utelaget

Det defensiva utelagets mål om slagmannen träffar bollen är att fånga upp bollen, kasta den tillbaka till innerfältet och outa (bränna) slagmannen när han är mellan baserna. Utelagets 9 spelare är utspridda över hela kvartscirkeln som utgör spelplanen. 4 spelare befinner sig på innerfältet; 1:a, 2:a 3:e basman samt short stop. På ytterfältet, outfield, finns en vänster, höger och mittfältare. Allihopa bär en handske för att lättare kunna fånga bollen. Utelagets 2 sista spelare, deras så kallade ”battery” består av en kastare och en fångare. Dessa kan också samla poäng till utelaget genom att outa slagmannen med sina komplicerade kast. Mer om dessa alldeles snart.

Detta är grunderna du behöver veta för att förstå dig på Baseball någorlunda. Det kan tyckas en aning komplicerat, men det kommer att bli mer och mer logiskt för varje match du ser. Prova själv, vi lovar att det är lättare än det ser ut.

Slagmannen, kastaren och fångaren

Den mest intensiva duellen inom Baseball sker mellan slagmannen (kallad Batter, DH eller designated hitter) och motståndarlagets pitcher (kastare). Pitchern står på en plattform 18,39 meter från slagmannen och försöker genom så komplicerade och varierade kast som möjligt göra att slagmannen ska missa 3 bollar och åka ut. Bakom slagmannen står en catcher (fångare) som är på samma sida som pitchern. Dessa två väljer ofta kast tillsammans, och catchern förmedlar strategi till pitchern genom fingertecken bakom slagmannens rygg.

Bollarna kan genom avancerade kasttekniker nå hastigheter på uppemot 160 kilometer i timman. Några exempel på kast inkluderar changeups, sliders, curveballs, fastballs och knuckleballs. Kasten varierar mellan hårdare, lösare, raka och skruvade.

Så funkar det – Odds och betting på Baseball

Betting på Baseball inkluderar massvis av spännande odds. Du avnjuter dem bäst som rörliga odds med live betting, gärna i kombination med livestreaming och en bra cashout funktion. Marknader inom Baseball inkluderar Money Line (vinnarspel), långtidsspel, RBI (Runs Batted In), flest träffar, flest homeruns, MVPs och mycket mer.

Du som vill tjäna pengar på din betting bör också om möjligt undvika storfavoriterna. Även om ett lag har en dålig säsong och inte alls ser särskilt pigga ut inför sin kommande match så är oddsen oftast inte särskilt imponerande när det kommer till publikfavoriter som Boston Red Sox och New York Yankees. Försök istället sikta på ligornas underdogs. På detta sätt kan du maximera den möjliga vinsten med minimal insats. Lita inte på vad allmänheten och de stora massorna tippar på, och kom ihåg att blåsväder kan få oväntade saker att hända inom Baseball.

Många betting möjligheter med proffsligor

När det kommer till Baseball finns det alltid någonting att betta på. Sporten har proffsligor spridda över hela världen, från Australien till Europa. I Sverige är Elitserien den högsta ligan för herrar i Baseball. Ligan spelas sedan 60-talet och har idag mellan 6 och 9 lag. Leksand BSK är en av Sveriges mest framgångsrika klubbar med 22 SM guld, varav 7 guld tillhör deras Softboll lag.

Att lista alla professionella ligorna runt om i världen skulle ta alldeles för mycket plats för denna artikeln. Men några exempel på extremt högklassiga tävlingar att hålla koll på inkluderar:

 • Major League Baseball (MLB)
  Amerikas största liga som inkluderar lag från USA och Kanada.
 • Nippon Professional Baseball (NPB, 日本野球機構)
  Den högsta ligan i Japan. Mer info om denna längre ned.
 • Mexian League (LMB)
  Mexikos högsta liga som enbart rankas 1 snäpp under Amerikanska MLB.
 • Elitserien
  Sveriges högstaliga för professionell Baseball.
 • World Baseball Classic (WBC)
  Den internationella världsmästerskapen.
 • OS Baseball
  Sommar OS inkluderade Baseball fram tills 2008. Tack vare Japans enorma intresse i sporten ska OS Baseball nu återupplivas inför OS i Tokyo.

Dessa är några av de mest populära nationella och internationella ligorna för svenska bettare. Fler populära och högklassiga ligor inkluderar Sydkorea, Venezuela, Puerto Rico, Italien och Australien. Det hålls också en hel del All-Star tävlingar, särskilt i USA.

Japanska ligor ger Baseball i världsklass

Som vi redan nämnt tidigare är Baseball idag den mest populära sporten i Japan. Både när det kommer till åskådare och deltagare. Icke oväntat har detta lett till en hel del spännande Baseball i landet. Du som tycker om Baseball bör inte underskatta de Japanska proffsligorna. De ger otroligt stora möjligheter för odds och betting online. Även på svenska spelsidor.

Den högsta ligan heter Nippon Professional Baseball (NPB) och är väldigt populär för odds och betting. Ligan hänvisas ibland enbart till som ”Japansk Baseball” i bettingkretsar. Japanska Baseball förbund anordnar även tävlingar, turneringar och ligor på en något lägre nivå. Highschool lag och farmarlag lockar stora mängder åskådare. Japans nationallag klassas som ett av de bästa i världen enligt World Baseball Softball Confederation. De har vunnit World Baseball Classic (WBC) två gånger.

Oddsgurun baseball betting och betting bonus

Baseball betting med en oddsbonus

Vi hoppas att du fann den här artikeln om Baseball betting intressant. Förhoppningsvis lärde du dig något nytt om sporten eller hur man betta på den. Om du är sugen på att prova på betting på Baseball kan du ta del av en betting bonus hos spelbolagen. En betting bonus kan ge dig allt mellan ett par hundra och flera tusen kronor extra att spela för. Du kan även få riskfria spel och gratisspel. Allt beror på vilket spelbolag du väljer, och ibland även på hur mycket du sätter in. Kom dock ihåg att läsa igenom villkoren när du hämtar en oddsbonus!

I vår lista över rekommenderade spelbolag hittar du bettingsidor som erbjuder imponerande betting bonusar, live betting med livestream och cashout, grymma odds på Baseball och mycket mer. Självklart har de alla en svensk spellicens till hands. Lycka till!