Gaelisk fotboll – Spela på den Irländska sporten

När vi i Sverige pratar om fotboll så menar vi så klart alltid vanlig hederlig fotboll. Men begreppet har kommit att betyda något annat på många platser i världen. Fotboll har till och med fått en avgrening där bollen huvudsakligen hanteras med händerna istället för fötterna. Ironiskt, va? Till den här kategorin av fotbollssporter hör bland annat rugby, amerikansk fotboll, australiensisk fotboll och Gaelisk fotboll. Gaelisk fotboll, som härstammar från Irland, är en explosiv och fartfylld idrott. Sporten kombinerar de bästa momenten från ett flertal andra sporter: Den stora skickligheten i fotboll, de höga poängantalen i basket och den brutala fulla kontakten i rugby. Bollen får dessutom sparkas, kastas, bäras och studsas. Resultatet är en helt unik sport som bjuder på nagelbitande ögonblick, och suverän live betting. I den här guiden tittar vi närmare på Gaelisk fotboll!

Spelbolag
Features
Bonus
Recension
Spela
1
100 % upp till 1500 kr
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller
2
100 % upp till 1500 kr
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller
3
100 % upp till 500 kr
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller
4 bethard logo
100 % UPP TILL 500 KR
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller
5 fastbet betting
100 % UPP TILL 500 KR
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller

Vad är Gaelisk fotboll?

Du som tycker om fotboll kommer att känna igen många delar av den Gaeliska varianten. Matcher spelas på en rektangulär gräsplan med ett mål på varje kortsida. De två lagen har 15 spelare var, bestående av en målvakt, 6 backar, 6 forwards och två mittfältare. Sportens mål ser ut som en kombination av vanliga fotbollsmål och målen från rugby eller amerikansk fotboll. För att få poäng gäller det att sparka, kasta eller slå bollen in i motståndarlagets mål, eller mellan de två stolparna uppepå målet. Eftersom att det finns en målvakt så är det ”vanliga fotbollsmålet” svårare att få in och ger därför 3 poäng. Att göra poäng på ”rugby målet” ger 1 poäng. Till skillnad från rugby och amerikansk fotboll så har Gaelisk fotboll en helt rund boll; den är dock något mindre och tyngre än en vanlig fotboll.

Gaelisk fotboll har väldigt gamla anor. Tidiga versioner av sporten kan spåras tillbaka till 13- och 1400 talet, och de moderna reglerna började komma i form under 1500 talet. Sporten utvecklades och moderniserades med tiden, och dokumenterade bevis säger att en av de tidigaste matcherna av sportens moderna format kan spåras tillbaka till 1700 talet. På grund av de historiska politiska oroligheterna mellan Irland och England så var det förbjudet att spela landhockey och fotboll i landet under en period på 1800 talet. Under denna tid var Gaelisk fotboll och den andra nationalsporten, hurling, fortfarande tillåtet. Detta har resulterat i att det finns en stor nationell stolthet i Gaelisk fotboll, och sportens popularitet har aldrig sviktat i Irland.

Vart spelas Gaelisk fotboll?

Gaelisk fotboll uppfanns, moderniserades och har alltid varit mest populärt i Irland. Det är också än idag de irländska matcherna som är mest populära att titta och betta på. Precis som i andra sporter så har Gaelisk fotboll olika divisioner. Division 4,3,2 och högstaligan hålls varje år. Dessutom arrangeras årligen All Gaelic Football Championship av organistationen GAA. För den som inte är historiskt insatt så är Irland sedan 1921 uppdelat i två olika länder: The republic of Ireland (vad vi i folkmun kallar Irland) och Nordirland, som tillhör Storbritannien. På ön finns det 32 olika counties, vilket motsvarar vad vi i Sverige kallar för län. 6 av dessa counties ligger i Nordirland och övriga 26 i republiken Irland. Varje län har sitt eget Gaeliska fotbollslag. Eftersom att Gaelisk fotboll är en amatörsport finns det i regel inga övergångar, och de flesta spelarna tillhör och/eller hejar på sitt läns lag.

Tack vare Irlands idag nära relation med Storbritannien så finns det även lag och tävlingar spridda över hela UK. Det växande internationella bettingintresset har också ökat sportens täckning och följe över hela världen. Tack vare den stora migrationen mellan Irland och USA har även Nordamerika fått upp ögonen för sporten, och bildat lokala organisationer. Sporten har också fått ett fäste i Australien, där den dock fått lämna plats för australisk fotboll.

Gaelisk fotboll betting - Odds på den Irländska sporten

Betta på Gaelisk fotboll

Att betta på Gaelisk fotboll är störst i Storbritannien, men det finns fortfarande gott om oddsmöjligheter på svenska bettingsidor. Däremot så är intresset för sporten inte så stort i Sverige; helt enkelt på grund av att de flesta inte ens vet om att den existerar. Detta gör också att det kan vara en fördelaktig sport att betta på. Om du är insatt i sporten och har ett öga för bra odds så har du definitivt större chans att tjäna pengar på spelbolaget inom Gaelisk fotboll än traditionell fotboll.

Bra odds förekommer huvudsakligen på de irländska toppligorna och de största matcherna. Du hittar 1×2 på de flesta matcherna och divisionerna, men högstaligan och All Gaelic Football Championship erbjuder de bästa marknaderna och möjligheterna för live spel. Utbudet inom sporten är inte enormt hos något svensk spelbolag, men de flesta erbjuder grundläggande spel. Du kan i regel oftast också använda din betting bonus för odds på Gaelisk fotboll. Är du sugen på att testa på något nytt inom sportspel? Gillar du sporter med många mål och full kontakt? Då ska du definitivt spana in Gaelisk fotboll!