Odds format – En guide till betting med olika typer av odds

I Sverige erbjuder spelbolagen oss odds i decimalform, även känt som europeiska odds. Men det finns flera olika odds format som bettingbolagen använder sig av. Utöver det europeiska formatet så är amerikanska och brittiska odds de vanligaste, och dessa har fått många spelare att klia sig i huvudet. Money line och fraktionella odds är skapade med ett helt annat tänk än vad vi är vana vid, och det cirkulerar många felaktiga uppfattningar om hur de fungerar. Av just den anledningen har vi skapat en guide till betting med olika typer av odds. Läs vidare om du vill veta mer om amerikanska eller brittiska odds, eller om du som nybörjare är nyfiken på hur våra decimala odds faktiskt fungerar!

Spelbolag Bonus Recension Spela
1 100 kr free betT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
2 100 krT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
3 100 krT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
4 100 krT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
5 100 krT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller

De tre olika odds formaten

Om du finkammar planeten så finns det säkert en massa konstiga olika och omöjliga odds format. Odds och betting ser helt enkelt lite olika ut beroende på vart du befinner dig. Men det finns tre stycken huvudsakliga odds typer som är globalt accepterade och används på en större, internationell skala. Dessa är:

 • Europeiska odds
 • Amerikanska odds
 • Brittiska odds

Namnen antyder i vilken del av världen de huvudsakligen används, men de Europeiska oddsen, eller decimala odds, är tveklöst vanligast runt om jorden. De olika formaten fungerar på helt olika sätt och är framtagna med olika tankar och mål. Därför är ofta europeiska odds helt ologiska för en amerikan, och vice versa. Som tur är så kan vi alla bara betta på vår hemmaplan och slippa fundera över detta. Men om du är nyfiken, vill ha lite variation i dina odds, planerar att betta på resande fot eller tittar på mycket amerikansk eller brittisk sport som Dart, så kan det vara både bra och roligt att ha koll på de olika odds formaten. Därför ska vi nu titta närmare på hur de fungerar.

Om du inte vill ha en lång och detaljerad genomgång av de olika oddsen kan du scrolla längst ned på sidan för att få en kort sammanfattning.

Europeiska odds – Decimala odds

Europeiska odds, även kallade decimala odds, är det vanligaste odds formatet. Det här är det huvudsakliga formatet som används i Sverige, men även på många andra platser runtom i Europa och resten av världen. Även om vi är partiska så får nog de flesta erkänna att detta är den simplaste oddsformen. För att få fram den potentiella vinsten tar du enkelt bara din insats gånger oddset. Busenkelt. Om du bettar 200 kr på ett spel med 2,0 i odds, så blir ekvationen: 200 x 2 = 400 kr.

Amerikanska odds – Moneyline

I vanlig ordning ska amerikanerna vara värst. Amerikanska odds, även kallade Money Line eller Moneyline, är utan tvekan det mest komplicerade av odds formaten. Du känner enkelt igen ett US odds på att favoriten har ett minustecken bredvid sig, och matchens underdog har ett plustecken. Detta är för att amerikanska odds kan vara positiva eller negativa. Ju lägre chans att matchens underdog ska vinna, desto högre plus siffra kommer det vara bredvid dennes namn.

Amerikanska odds har det märkliga konceptet att vara centrerade runt summan $100 dollar. Oddsen är alltså baserade på hur mycket du behöver satsa för att vinna 100 dollar. Låt oss titta på ett exempel för att göra det enklare. Vi baserar det på NHL för att det ska passa in det amerikanska temat.

 • Los Angeles Kings -300 (Favoriten)
 • New Jersey Devils +150 (Underdog)
 • Oavgjort +110

I detta exempel kan vi se att Los Angeles Kings förväntas vinna matchen, vilket är anledningen till att de har ett Moneyline odds på minus 300. Som vi berättade innan så handlar oddsen här om en summa på 100 dollar, alltså: För att ha en chans att vinna 100 dollar behöver du betta 300 på Kings. När vi istället tittar på vår underdog, New Jersey Devils, så behöver du bara betta 100 dollar, men har då chansen att vinna 150. Ett negativt odds = hur mycket du måste satsa för att vinna 100 dollar. Ett positivt odds = vad din nettovinst blir om du satsar 100 dollar.

Brittiska / Engelska odds – Fraktionella odds

Storbritannien är som vi alla vet är en klassisk betting-nation. Många odds och betting bolag har sina rötter i UK, och i storstäder som London hittar du en spelkiosk på nästan varenda hörn. Precis som deras viktmått stone så kör britterna på sin egna grej när det kommer till betting, då de i princip uteslutande använder fractional odds, alltså fraktionella odds. De brittiska fraktionella oddsen är ett format skrivs ut i form av bråk, alltså till exempel 4/2 eller 1,5/1. Fractional odds kan upplevas väldigt komplicerade för den som inte är van, men egentligen är de simplare än amerikanska Money Line.

Du kan tänka att den första siffran i fraktionen är vinsten, och att den andra siffran representerar den andel du behöver satsa. Om du till exempel har ett odds på 2/4 så behöver du satsa 4 för att vinna 2. Du kan enkelt räkna ut hur stor vinst ett fraktionellt odds innebär med en simpel ekvation. Om vi tar exemplet ovanför och säger att vi satsar 100 kr blir det på följande sätt: 100 + (100 x 2/4). Då får du alltså 100 + 50 = 150 kr.

Odds format - En guide till betting med olika typer av odds

Odds format – Europeiska, Brittiska & Amerikanska odds sammanfattade

Så, sammanfattningsvis finns det alltså tre huvudsakliga typer av odds, och de funkar på följande sätt:

 • Decimala
  Europeiska odds. Den vanligaste och enklaste formen. Genom att ta insatsen gånger oddsen kan du se vad du kommer vinna i det decimalodds.
 • Moneyline
  Amerikanska odds. Ett negativt odds visar hur mycket du måste satsa för att vinna 100. Ett positivt odds visar vad din nettovinst blir om du satsar 100.
 • Fraktionella
  Brittiska odds. Den första siffran är vinsten, den andra siffran är insatsen du måste lägga för att få den. Du kan räkna ut vinsten genom ekvationen:
  Insats + (Insats x odds).

Det finns många spelbolag som låter dig välja vilken typ av odds format du vill betta med. Att ändra oddsformat kan vara ett kul sätt att få lite förändring i vardagen. Att vara medveten om hur oddsen fungerar kan också vara skönt om du tittar på sport med utländska kommentator som pratar om odds i andra format. Detta är vanligt i till exempel Baseball och amerikansk fotboll. Men som tur är så kommer du förmodligen aldrig vara tvungen att betta med Money Line eller fraktionella odds om du inte själv vill det. Om du inte råkar befinna dig i Storbritannien eller USA och känner för att placera ett spel dvs!