Spela på Esport – Din guide till spel på E-Sports

Esport har växt i ett ursinnigt tempo de senaste åren. Från att vara en hobby har nu att spela på Esport blivit en lika vanlig del av vardagen som att oddsa på fotboll för många människor. När du sätter dig in i ämnet och tittar närmare på elektronisk sport är det lätt att förstå varför så många dras till det. Så länge som du har en dator och en stabil internetuppkoppling kan du både delta, oddsa och heja på ditt favoritlag vart du än befinner dig. Din bakgrund, ålder, fysik, ekonomi eller vart du bor spelar ingen som helst roll.

Spelbolag
Features
Bonus
Recension
Spela
1
100 % upp till 1500 kr
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller
2
100 % upp till 1500 kr
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller
3
100 % upp till 500 kr
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller
4 bethard logo
100 % UPP TILL 500 KR
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller
5 fastbet betting
100 % UPP TILL 500 KR
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller

Stora vinstpengar i Esport

Glöm bort det tidiga 2000-talet. Då släpade kompisgäng hem sina datorer till en kamrats källare för att koppla ihop sina datorer och LANA Counter Strike och Starcraft. Esport är idag en massiv industri med enorma prispotter och miljontals åskådare och deltagare runt hela jorden. Tillväxten har dessutom skett i en rasande takt. Ett bra exempel på detta är DOTA2 turneringen ”The International”. Turneringen kan liknas med VM och har gått från en total prispott på 15 miljoner kronor när det först anordnades 2011 till över massiva 300 miljoner kronor 2019.

Idag tittar hundratals miljoner människor på Esport och om tillväxten ökar i samma takt förväntas Esport i USA att ha mer åskådare än någon annan professionell liga förutom NFL redan år 2021. Självklart har också spelbolagen insett detta, därför är odds och Esport snart mer regel än undantag.

Hur fungerar odds på Esport?

Esports betting

Att oddsa på elektronisk sport kanske låter komplicerat, men det är inte svårare än att spela på någon annan sport. Det första steget är att hitta en trovärdig aktör som erbjuder Esportodds. Det kan du enkelt göra genom att titta närmare på våra rekommenderade spelbolag och recensioner. Efter att du registrerat ditt konto och tagit del av den esport bonus du vill ha behöver du bestämma vilket spel du vill betta på. Några av de mest populära är DOTA2, Fortnite, League of Legends, CS:GO samt Starcraft 2. Vilken typ av odds du kan lägga beror på vilket spel du föredrar.

Det mest grundläggande och vanliga du kan betta på är vinnarspelet, och detta brukar alltid finnas till hands. Om du sedan valt att oddsa på Counter Strike: Global Offensive kan du spela på över- och under på vunna rundor, marginal, antal kills din favoritspelare får under matchen och mycket mer.

Eftersom att Esport körs via datorer från början går det dessutom alltid följa matchen du bettat på genom Esport streaming på sajter som Twitch.com där i princip alla större turneringar sänds live, vilket gör det perfekt för live betting. Det bästa av allt är att det vanligtvis är helt gratis, du behöver inte ens registrera ett konto för att besöka livesändningen. Precis så enkelt är det att oddsa på Esport!

Spela på Esport – Hur vinner du i längden?

Att betta på Esport med framgång är inte svårare än det är på hockey, fotboll, tennis eller någon annan traditionell sport. På många sätt är det snarare enklare. Idag är det mesta digitaliserat och proffsen inom Esport har byggt hela sina karriärer runt nätet. De flesta elitspelarna har Twitter, Facebook och Instagram konton som du kan följa. Då deras sport är digital spenderar de oftast mycket mer tid än traditionella atleter på sociala medier.

När du hittat det lag eller den spelare du hejar på kan du enkelt följa dennes vardag och vad som händer i dennes liv. En väldigt stor del av spelarna streamar dessutom dagligen. Du kan alltså följa en spelares ”träning” i realtid, dagligen och enkelt hålla koll på dennes prestation. Det hålls även en stor mängd mindre turneringar och tävlingar där du kan se lagets prestation inför en större match. Så länge som spelarna inte upplever mental utmattning eller skadar armar eller händer är dessutom skaderisken knappt existerande. Det finns alltså många fördelar med odds och betting på Esport gentemot många andra sporter.

Esport, även skrivet eSport, E-sport, Esports etc., är en förkortning för Elektronisk Sport. Vad det innebär kort och gott är alltså spel. Datorspel, TV-spel och övriga onlinespel som det går att tävla inom på en hög nivå. Esport har sina rötter inom tävlingar på arkadhallar, Nintendo-mästerskap och dylikt, men innebär huvudsakligen datorspel på nätet i dagsläget.
Precis som hos klassiska sporter så ser spelen för odds och betting olika ut beroende på vilket datorspel du väljer. Inom vissa spel kan det inte bli oavgjort, då kan du betta på vinnarspel. Annars fungerar alltid 1x2. Prop-bets är populärt inom Esport och matchens lirare, first blood samt antal kills brukar finnas inom de flesta Esporter.
Esport är mycket mer rörligt än traditionell sport, och de största spelen inom Esport ändras med jämna mellanrum. Detta beror på att nya spel släpps, befintliga spel uppdateras etc. De genrer som just nu är tveklöst populärast är MOBA, Battle Royale och FPS. De spelen som toppar listorna just nu är: Dota 2, League of Legends, Fortnite, CS:GO, Call of Duty samt Overwatch.
Ja och nej. Eftersom att den svenska spellicensen bara tillåter spelbolagen att dela ut 1 bonus per kund blir det inga specifika Esport bonusar. Däremot kan du i princip alltid använda din vanliga betting bonus för betting på Esport! Detta inkluderar riskfria spel, freebets och boostade odds.
Som du säkert redan hört så är det helt gratis att streama Esport. Detta gör att Livestream och Live Betting går hand i hand med Esport. Många spelbolag streamar matcherna på dina webbsidor. Men du kan räkna med att alltid hitta både större och mindre turneringar världen över på Twitch.tv, YouTube eller på speltillverkarens webbsida.
CSGO betting online

En sport i ständig utveckling

Om vi frågar vilken som är den senast tillkomna stora sporten så är det inte många som har ett svar. Många av de största och mest populära sporterna har följt med sedan antiken, en del ännu längre. Om du däremot funderar över dataspel kan vi nästan garantera att det släpptes ett flertal nya idag.
Esport är under konstant utveckling. Befintliga spel får regelbundet nya uppdateringar, vapen, karaktärer eller liknande som förändrar hela spelsättet. Nya spel släpps och får enorm popularitet. Ta till exempel battle royale spelet Fortnite som släpptes 2017 och idag har över 250 miljoner spelare. Enbart speltillverkarnas fantasi sätter gränserna för Esportens framtid.

Det finns massor av olika typer av spelgenrer och därför finns det något som passar de flesta. Dessutom finns det mängder av olika versioner och varianter av de flesta spelen. Några av de mest populära kategorierna är:

MOBA – Multiplayer Online Battle Arena

Två lag om 5 spelare tävlar om kontrollen över kartan med ett mål att slutligen förstöra motståndarnas bas. Motståndarnas halva av planen vaktas av torn och datorstyrda fiender. Populära spel inkluderar League of Legends och DOTA2.

FPS – First Person Shooter

Spelare eller lag ställs emot varandra i fartfyllda skjutspel där reflexer, pricksäkerhet och taktik är nyckeln. Målet är att eliminera motståndarna och att genomföra särskilda uppdrag. Spel som CS:GO, Overwatch och Call of Duty är otroligt populära

RTS – Real Time Strategy

Spelare behöver samla resurser, bygga baser, producera soldater och slutligen eliminera motståndaren. Denna kategori liknas av många med Schack på hög nivå. En duktig spelare behöver här hålla koll på och hantera otroligt många saker på en gång. Starcraft och Warcraft-spelen har länge dominerat denna kategori.

Battle Royale

En stor mängd spelare släpps lös på en enorm karta där den sista överlevande spelaren vinner. Denna relativt nya kategori inkluderar spel som Fortnite och PUBG.

Sportspel

Självklart hittar du även spel som omfattar traditionell sport. De mest populära är FIFA, NBA, Madden, Rocket League samt Pro Evolution Soccer.

Esport Betting - Din guide till odds på E-Sports

Esport – Alla är välkomna!

Esporten har som nämnt få begränsningar. Nya spel tillkommer konstant och befintliga spel blir uppdaterade regelbundet. Det bästa är att precis alla kan delta! Vilken annan typ av sport är så lättillgänglig, inkluderande och omfattande? Det spelar ingen roll om du är man eller kvinna. Din bakgrund är oväsentlig, din fysik samt vart du bor påverkar inte din chans. Alla tävlar på samma villkor. Prispengarna och publiken går till den som förtjänar det mest.

Det finns ingen tvekan om att Esport är här för att stanna.
Så varför inte passa på att sätta dig in i odds på Esport redan nu?

Spela på Esport för nybörjare

Esport är en stor del av vår kultur idag. De yngre generationerna har växt upp med Esport sedan barndomen. För dem är Esporter lika naturliga som traditionella sporter som fotboll eller hockey. Därför är det idag många som har järnkoll på Esport och följer mängder av spel, ligor, turneringar och spelare, men inte har en aning om hur man bettar eller hur odds fungerar.

Esport entusiaster har stor fördel

Du som har stor koll på Esport men är helt ny inom att spela på sport har tur; det är nämligen mycket lättare för en nybörjare att lära sig att betta än hur Esport fungerar. För många är elektronisk sport fortfarande ett mysterium, och tack vare detta kan det vara fördelaktigt för dig att spela på Esport. En person som är duktig på allt som har med spel att göra kommer fortfarande inte lyckas bättre med sina spel än vad du som kan Esport gör. Många gånger gäller detta även spelbolagens experter. Därför är det mycket möjligt att du kan förutspå Dignitas prestation i deras kommande match bättre än vad spelbolagens oddstraders kan.

Hur fungerar odds?

Odds representerar sannolikheten att någonting ska hända. Höga odds betyder att sannolikheten är låg, medans låga odds betyder att sannolikheten är hög. Det gäller alltså för dig att pricka in rätt alternativ, och helst med så låga odds som möjligt för att få höga vinster.

Det finns tre huvudsakliga typer av odds format; Europeiska, Amerikanska och Brittiska odds. På svenska spelsidor används de Europeiska oddsen, och dessa skrivs i form av ett decimaltal, till exempel 1,5. Om du snabbt vill räkna ut din utdelning på ett Europeiskt odds kan du tänka att du tar insatsen gånger oddset. Med insats menas den summa pengar du vill satsa. Om du lägger en insats på 100 kr på ett odds på 1,5 så blir din potentiella utbetalning alltså 150 kr. Det betyder att du har tjänat in 50 kr, eftersom att din insats låg på 100.

Vad kan jag betta på inom Esport?

Så här bettar du på Esport

Det finns två huvudsakliga typer av odds; vanliga odds och prop bets. De vanliga typerna av odds inkluderar vilka som kommer vinna matchen, poängställningen, matchens bästa spelare och liknande. Vilket lag som drar First Blood eller vinner olika kartor är också populärt inom Esport. Du kan också betta på långtidsspel. Det innebär att du spelar på vilka du tror kommer vinna en turnering i förväg; om du vill, redan innan turneringen börjar. Du kommer till exempel att kunna spela på att OG vinner sitt tredje TI i rad långt innan gruppspelen ens börjar. Ju tidigare du placerar ditt spel, desto mer fördelaktiga odds kommer du att få. Långtidsspel inkluderar också spelares prestationer. Under hela turneringens gång kan du till exempel betta på vilken carry-spelare du tror kommer få mest kills totalt.

Prop bets är en förkortning på proposition bet. Här spelar du på om särskilda saker kommer att inträffa eller inte. Många spelare tycker att prop bets är roligast, eftersom att dom är mer skräddarsydda för olika sporter. Här kan du till exempel spela på om någon kommer att få en pentakill i matchen eller inte. Vilka odds du stöter på beror helt och hållet på vilken Esport det handlar om.

Vilka Esporter kan jag betta på?

Vilket utbud som finns beror mycket på vilket spelbolag du väljer. Vissa har bättre täckning på Esport än andra. Hos de flesta spelbolagen som erbjuder Esport hittar du odds på:

 • Dota 2
 • League of Legends
 • CS:GO
 • Overwatch
 • Starcraft 2

Vissa spelbolag erbjuder också odds på Hearthstone, FIFA, NBA, NHL, Rocket League och fighting spel. När det kommer till Battle Royale som Fortnite och PUBG så är formatet lite knepigare och svårare att sätta odds på. Därför hittar du ibland bara vinnarspel (alltså odds på matchens vinnare) på dessa spel.

När det gäller lite nyare spel så är spelbolagen ibland lite långsamma. Det är till exempel fortfarande inte så vanligt att spelbolag erbjuder odds på Valorant. Det kan handla bland annat om att deras oddsleverantörer inte förstår spelet tillräckligt bra för att sätta vettiga odds. Därför gäller det att vara snabb när spelbolagen väl börjar erbjuda dessa odds, då du nästan garanterat kan spelet bättre än oddsexperterna.

Apex Legends är ett annat bra exempel. Spelet är nytt, men inte lika nytt som Valorant. Men där fanns det istället inga odds alls i början, helt enkelt eftersom att det inte gick att skapa custom games!

Esport betting för nybörjare - Så här funkar odds på Esporter

Betta live, i mobilen och med en bonus!

Live spel är den mest spännande upplevelsen för odds. När du bettar live uppdateras oddsen i realtid, och när ett lag tar ett torn eller någon headshottar två motståndare med några sekunders mellanrum så kommer du att se hur oddsen kan skifta väldigt fort! Under hela matchens gång kan du lägga nya spel, och om du använder cashout funktionen kan du dessutom avbryta dina aktuella spelkuponger för att få en del av din insats tillbaka. Som du definitivt redan vet så kan du följa all Esport live på sidor som Twitch och YouTube Gaming.

Du kan ta del av hela spelupplevelsen med liveodds, bonusar, kundtjänst och allt annat spelbolagen har ett erbjuda direkt i din mobil eller surfplatta. Det enda du behöver är en internetanslutning så kan du placera odds när du vill, vart du än befinner dig.

För att få lite extra pengar att spela för kan du också ta emot en betting bonus. De vanligaste två alternativen är att du antingen sätter in en minimum summa och får en fast summa bonuspengar av spelbolaget, eller att du tar emot en matchad bonus där du får 100-200% bonus på det du sätter in. Du kan också få andra bonusar, som riskfria spel, gratisspel och oddsboostare. Du kan läsa mer om dessa på vår sida. Esport bonusarna kommer oftast med ett omsättningskrav på 1-8x. Det betyder att du behöver omsätta bonusen ett särskilt antal gånger innan du tar ut pengarna. Att omsätta betyder satsa; det spelar alltså ingen roll om dina spel vinner eller förlorar. Kom ihåg att alltid läsa igenom villkoren innan du accepterar dem.

Esport stream – Streama alla eSports live helt gratis

Sport går hand i hand med spel och vadslagning, och är kraftigt kopplat till live betting, och live spel görs möjligt genom live stream. Detta är framför allt sant när det kommer till elektronisk sport. Utan live stream hade inte Esport varit det globala fenomen det är idag. Tack vare streaming har spelare bättre villkor än någonsin, spelen mer åskådare och vi som bettar fler möjligheter.

Så hur fungerar Esport streaming? Vilka plattformar finns, samt är mest populära? Hur har fenomenet uppkommit och framför allt; hur har en så viktig industri både växt upp och fortsatt helt gratis? Häng med när vi tittar närmare på Esport stream.

Esport live – Spel med live stream

Om du frågar runt kommer de flesta säga att online betting är bäst live. Live spel ger spännande rörliga odds, funktioner som cashout och en generellt mer uppslukande och rolig upplevelse. Detta gäller både för traditionella sporter och för Esport. Den största skillnaden är att mycket traditionell sport är Pay-Per-View och kostar pengar. Esport är alltid gratis. Genom Esport live streams har du tillgång till allt från den minsta ligan till världsmästerskap, helt utan kostnad. Det finns alltid något att titta på, och alltid något att live betta på. För dig som är ett inbitet Esports fan innebär det också en möjlighet att följa proffsen utanför tävlingarna. Hur ser det ut när det där laget möter ett annat i träningsmatcher? Vad spelar den spelaren på egen hand? Hur ser formen ut inför den turneringen? Allt detta kan du hålla koll på helt gratis med Esport Stream.

Det finns mängder av plattformar för att streama Esport live. Du kan nå de flesta genom både nedladdningsbara mobila appar och direkt i webbläsaren. Facebook Gaming, Caffine, Mixer, Steam TV, spelarnas/lagens/speltillverkarnas egna plattformar och nu för tiden även TV är några ställen du kan se på Esport. Men i grund och botten handlar Esport video om en kamp mellan två globala giganter; Amazon och Google.

Twitch.tv – Den största portalen för Esport streaming ägs av Amazon

Esport stream på plattformen Twitch.tv

2007 förändrades världen för alltid. Då skapades nämligen Justin.tv, en webbsida som skulle förändra Esport och streaming för all framtid. Sidan började med att skaparen, Justin Kan, streamade hela sitt liv live 24 timmar om dygnet, vilket myntade uttrycket lifecasting. När sidan lite senare öppnades upp för vem som helst började en enorm mängd Esports spelare streama på sidan. Under det nybildade företaget ”Twitch Interactive” startades därför plattformen Twitch som en spinoff med fokus på spel. Twitch.tv gick snabbt om Justin.tv och blev den första anhalten för Esport streamers och åskådare över hela världen. Justin.tv stängdes ned 2014, och redan samma månad lade Amazon ett bud och köpte Twitch Interactive för $970 miljoner dollar.

2015 nådde Twitch en milstolpe med över 1.5 miljoner streamers och 100 miljoner tittare varje månad. De köpte även upp nätverket Curse, som ligger bakom moddar och communities för spel som Minecraft och WoW, samt ett välkänt Esport lag i LoL. Med hjälp av uppköpta Curse började Twitch nu även inkludera metoder för att sälja spel, och för streamers att tjäna en andel på varje enhet deras tittare köpt. Tillsammans med reklampauser, produktplacering och annan sponsrad reklam har detta gjort att det blivit enklare än någonsin att leva på Esport.

2020 rapporterar Twitch över 15 miljoner dagliga tittare. Det är fortfarande en helt gratis plattform att använda. Både streamers och tittare kan 24 timmar om dygnet besöka sidans kanaler för att titta på allt från proffsmatcher till plojstreams. Amazon har även implementerat tjänsten ”Twitch Prime”, vilket är en typ av konto med extra förmåner och funktioner i stil med Amazon Prime.

YouTube Gaming – Googles svar på Twitch

Esport stream på plattformen YouTube Gaming

2015 lanserades YouTube Gaming. Detta skulle vara Google-ägda YouTubes svar på Twitch, och planen var att konkurrera ut dem som dominerande streaming plattform för spel. YTG släpptes som en spelorienterad app, men den varade bara i några år. 2018 började YouTube istället integrera Gaming appen med sin vanliga plattform. Anledningen var att det ansågs vara förvirrande att ha Esport streams och datorspelsvideos på en separat plattform, och det kan vi nog hålla med om.

Idag är Gaming integrerat med YouTube, och du kan enkelt nå sidan genom att skriva just ”Gaming” i sökrutan. Resultatet kommer att vara längst upp. Här kan du titta på VOD’s (Video On Demand) och highlights, samt besöka streams precis som du gör på Twitch. Du kan subscriba både på Gaming kanalen, de olika spelen och/eller streamers du tycker om. I dagsläget är YTG inte i närheten av Twitch. I skrivande stund har till exempel Dota 2 34,000 tittare på Twitch, men bara 11,000 på YTG.

Med detta i åtanke är det fler och fler som påbörjar samarbeten med YouTube Gaming. Exempelvis Activision Blizzard, som står för några av Esportens viktigaste titlar, har nyligen skrivit avtal med YTG. Detta avtal innebär att de högsta ligorna inom Call of Duty, Hearthstone och Overwatch kommer att sändas exklusivt på YouTube Gaming. Många populära streamers, som Dota 2 proffset N0tail, har också börjat streama på YTG.

Youtube VS Twitch – Google VS Amazon

Tidigare har Esport video varit tydligt uppdelat:
Twitch för live stream och YouTube för Video On Demand (VOD).
Nu försöker titanen Google ta över streamingen också. Med deras enorma resurser, samt de avtal de redan skrivit kan det mycket väl hända. Flera streamers och Blizzard-spel är redan exklusiva hos YTG, så vi kan räkna med att detta bara är början på Googles försök till övertag.

Esportens värld kommer alltid att stå i tacksamhetsskuld till Twitch och Justin.tv. Tack vare dessa plattformar kan proffs idag leva på att spela spel på heltid, både på elitnivå och som underhållning. Det är också tack vare dessa plattformar som så många fått upp ögonen för spel på Esport, i och med att fenomenet varit gratis att se live 24/7. Allt som allt har detta lett till mer pengar, högre priser, fler spelare och mer åskådare än någonsin.

Likaså har VOD’s och Daily’s på YouTube lärt många både att uppskatta att titta på spelen och att själva spela. Tidigare Starcraft proffset Day9 nådde till exempel enorm popularitet genom sina ”Funday Monday” videos, samt sina klipp där han dissekerade proffsmatcher för att lära folk att bli bättre på spelet.

Esporten står i enorm tacksamhetsskuld till båda dessa plattformar.
Utan dem hade vi inte varit där vi är idag, och Esports hade inte varit i närheten av det globala fenomen det är idag.
Vilken som visar sig vara framtidens plattform återstår att se. Just nu hoppas vi att uppdelningen av Esportsvärlden kan leda till fler ligor och tävlingar i allmänhet.

Esport stream - Streama alla eSports live helt gratis

Varför är Esport stream viktigt?

Utöver det uppenbara skälet att det är mer spännande att titta på matcher och tävlingar i realtid så finns det mycket viktiga praktiska aspekter med streamingtjänster för Esport. Kom ihåg att elektronisk sport inte varit så populärt som det är nu särskilt länge. Även om proffs skriver kontrakt med klubbar och får lön som idrottare så har det förr varit otroligt svårt att leva på den högsta nivån tidigare. Det har inte varit lönsamt, och många spelare har fått hänge hela sina liv åt esport, för att sedan knappt kunna betala sina räkningar om de inte vann tävlingarna.

Många Esport proffs har idag livestreaming som sin huvudsakliga inkomstkälla. Reklampauser, produktplacering och annan sponsrad reklam i kombination med priser från vunna tävlingar och turneringar har gjort att Esport idag mer än någonsin är en karriärmöjlighet. Många proffs som tröttnat på det slitsamma och intensiva tävlingslivet ”pensionerar” sig genom att börja streama på heltid. Deras berömda namn, stora skicklighet och ibland till och med förargelseväckande beteenden drar åskådare i mängder. Därför är det oftast de spelare med ”mest personlighet” som toppar listorna.

Om Twitch kommer lyckas behålla makten, eller om Google kommer att äta upp även Amazon är något som återstår att se. Vem vet, det kanske blir en helt ny aktör som tar över marknaden! Huvudsak är att Esporten fortsätter att växa och frodas, som den hittills alltid gjort. Utvecklingen har konstant gått framåt, och framtiden för odds, betting, live stream, åskådning och karriär inom Esport ser bättre och bättre ut för varje år som passerar.

Svenska Esport proffs – Bästa svenska lagen och spelarna

Om du vill betta på elektronisk sport så är det självklart att du hejar på svenska lag och spelare. Och Sverige är ett land i absoluta världsklass inom Esport. Vi har inte bara producerat några av tidernas främsta spelare och lag, vi har också gjort extremt mycket för att promota Esporten genom evenemang som Dreamhack. I den här artikeln ska vi titta lite närmare på svenska Esport proffs inom olika spel.

Vi vill understryka att denna lista bara är ett axplock av alla de fantastiska spelare och lag som härstammar från Sverige. Som en av världens ledande Esport-nationer har vi producerat för många professionella spelare i för många spel för att ens kunna nämna hälften!

CSGO och NiP

År 2000, samma år som Counter Strike släpptes, bildades laget Ninjas in Pyjamas av svenska spelarna Potti och Tootzi. Laget fylldes på med svenska stjärnskott och ett år senare vann de sin första tävling; 2001 CPL Winter Championship. Detta var startskottet för en makalös karriär, och NiP är än idag ett av de mest kända lagnamnen inom Counter Strike. Även om deras storhetstid anses varit under Counter Strike, så är de fortfarande ett populärt och starkt presterande lag i CSGO. Lagets aktuella helsvenska uppställning består av:

 • Fredrik ”REZ” Sterner
 • Nicolas ”Plopski” Gonzalez Zamora
 • Simon ”twist” Eliasson
 • Tim ”nawwk” Jonasson
 • Hampus ”hampus” Poser (lagledare)
 • Björn ”THREAT” Pers (coach)

Tidigare kända namn i NiP inkluderar bland annat legendariske HeatoN, vilden, SpawN, ahl, fisker, zet, Fifflaren, f0rest, Maikelele, draken och Lekr0.

Men det är inte bara NiP spelare som är kända inom svensk Counter Strike. Jesper ”JW” Wecksell (som är känd för sin aggressiva AWP-stil i det just nu helsvenska laget Fnatic) är en av Sveriges bästa och dyraste CSGO spelare. Fnatic inkluderar även Freddy ”KRIMZ” Johansson och Robin ”flusha” Rönnquist. Några andra kända svenska CSGO namn inkluderar Olof ”olofmeister” Kajbjer Gustafsson som spelar i FaZe Clan, och Christopher ”GeT_RiGhT” Alesund från Dignitas.

Dota 2 och Alliance

När den svenske proffsspelaren Loda lämnade sitt Singaporiska lag Team Zenith efter världsmästerskapen The International 2012 var det ingen som kunde ana vad detta skulle leda till. Ett år senare vinner hans helsvenska lag Alliance The International 2013 finalen mot Na´vi, ett av tidernas mest kända Dota-lag. Samtliga spelare från segern har fått en nästan legendarisk stämpel i Dota-världen. Dessa var:

Svenska Esport proffs - Bästa svenska lagen och spelarna
 • Jonathan ”Loda” Berg
 • Gustav ”s4” Magnusson
 • Henrik ”AdmiralBulldog” Ahnberg
 • Jerry ”EGM” Lundkvist
 • Joakim ”Akke” Akterhall

Spelarna har sedan dess spritts ut i Dota 2 världen. S4 är fortfarande lagets kapten, men två svenskar har ersatts med Linus ”Limmp” Blomdin och Simon ”Handsken” Haag. Övriga spelare är just nu östeuropeiska proffs. AdmiralBulldog, Loda och Akke står fortfarande som lagets officiella ägare, och Bulldog är en mycket populär dota streamer.

Andra populära och fantastiska svenska dota-spelare inkluderar bland annat Johan ”pieliedie” Åström (Cloud9), Samuel ”Boxi” Svahn (Team Liquid), Ludwig ”zai” Wåhlberg (Team Secret), Rasmus Johan ”Chessie” Blomdin (OG Seed / 5men) samt de populära streamarna Niklas ”Wagamama” Högström och Janne ”Gorgc” Stefanovski.

Starcraft 2

RTS-spelet Starcraft 2 har tappat det mest av sin forna glans de senaste åren, men när spelet var som störst var det MASSIVT. Och med tanke på landets storlek har Sverige producerat ett sanslöst antal Starcraft 2 proffs. Våra stjärnskott spelar- och spelade på jämn nivå med Koreanerna, Kineserna och Amerikanerna, som alltid varit de främsta inom spelet. Dessa strategispelens titaner som liknas med schack proffs inkluderar:

 • Johan ”NaNiwa” Lucchesi
 • Madeleine ”MaddeLisk” Leander
 • Marcus ”ThorZaIN” Eklöf
 • Rickard ”SortOf” Bergman
 • Jonathan ”Jinro” Walsh
 • Hayder ”HayprO” Hussein
 • Kim ”SaSe” Hammar
 • Jeffrey ”SjoW” Brusi (Aktuell proffspelare inom Hearthstone)
 • Sebastian ”Forsen” Fors (Aktuell proffspelare inom Hearthstone)

Hearthstone

I Blizzards digitala kortspel spelar man 1-mot-1 i ett lite långsammare tempo, men det är fortfarande ett väldigt populärt spel som inkluderar mästerlig strategi, enorma vinster, stor publik och så klart också bra spel på Esport. En hel del proffsspelare och några av världens mest populära streamers inom Hearthstone kommer från Sverige. Dessa inkluderar och har inkluderat:

 • Jon ”Orange” Westberg
 • Sebastian ”Ostkaka” Engwall
 • Harald ”Powder” Gimre
 • Anton ”Legendaren” Danielsson
 • Elias ”Bozzzton” Sibelius
 • Jeffrey ”SjoW” Brusi (Före detta Starcraft 2 proffs)
 • Sebastian ”Forsen” Fors (Före detta Starcraft 2 proffs)
CSGO heaton

Många andra svenska proffs

Det finns för många svenska legendarer för att kunna nämna samtliga, men vi vill ändå få in några honorable mentions.

Thomas Bengtsson ”Kungen” Amèdèo är en av tidernas mest kända World of Warcraft spelare, bland annat känd för att vara grundaren och ägaren av legendariska guilden Nihilum. Fortnite spelaren Theo ”crue” Ferrer är en av Sveriges mest tjänande Esportare någonsin. Martin ”Rekkles” Larsson har gjort sig ett namn som Fnatics botlaner i League of Legends. FaZe Clan’s PUBG spelare David ”Fuzzface” Tillberg-Persson har otaliga S-tier mästerskap guld i bältet. Inom Rainbow Six Siege är det inte många som inte vet vem Fabian ”Fabian” Hällsten från Team Vitality är. De flesta svenska proffsen från Starcraft 2 spelade också professionellt i Starcraft: Brood War samt Warcraft III.

Vi vill inte låta självgoda nu, men vi kan i princip garantera att vilken Esport du än är intresserad av så finns det ett svenskt lag eller en svensk spelare i absolut världsklass att heja på!