Dota 2 – Betta på kungen av E-sport

Dota 2 är ett av de första spelen som kommer på tanke när någon pratar om MOBA, eller Multiplayer Online Battle Arena. Genren började med en custom map till spelet Starcraft och sköt därefter mot skyarna i Warcraft 3 modden Defence of the Ancients, eller Dota. Dota dominerade därefter MOBA kategorin under väldigt lång tid. Idag är uppföljaren Dota 2 ett av världens största spel inom E-sports. Huvudkonkurrenten League of Legends har visserligen fler spelare än Dota 2, men är långt ifrån lika lönsam. När det kommer till prispengar och massiva turneringar skryter spelets utvecklare Valve gärna om världens största summor inom Esport.

Spelbolag Bonus Recension Spela
1 100 kr free betT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
2 100 krT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
3 100 krT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
4 100 krT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
5 100 krT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller

Samtliga spel inom E-sport på elitnivå är otroligt komplicerade och kräver väldigt stor kunskap och skicklighet. Däremot räcker det med bara en någorlunda insyn för att kunna spela, titta och betta på Dota 2. Låt oss titta närmare!

Hur fungerar spelet?

I spelet ställs två lag, the Radiant och the Dire mot varandra på varsin sida av kartan. Med jämna intervaller uppstår datorstyrda soldater. Dessa soldater kallas minions eller creeps, och de vandrar automatiskt mot motståndarens bas för att attackera alla motståndare de stöter på. Det finns tre huvudsakliga vägar, lanes, till motståndarens bas. Utöver creeps står även två kraftfulla vakttorn i vägen för att nå motståndarens bas.

Mellan spelets tre lanes finns djungeln. Djungeln består av ytor fyllda av träd, där sikten skyms. Här hittar du neutrala monster som ger erfarenhet och pengar när de dräps. Det finns också vägar inom skogen som leder mellan spelets tre lanes. Detta gör djungeln till en otroligt strategisk punkt. Detta är också vart du hittar de olika lagens junglers, eller djunglare, mer om det senare.

En flod delar kartan på mitten. Även floden fungerar som en väg för att ta sig mellan spelets tre lanes. På den övre och undre delen av floden uppstår också runor med jämna mellanrum. Dessa runor ger spelaren som tar dem särskilda förmågor som extra hastighet eller dubbel skada i en viss tid. I flodens norra del hittar du också Roshan. Roshan är en neutral boss som är väldigt svår att få ner. Skulle ett lag lyckas dräpa Roshan får samtliga deras spelare guld. De närvarande spelarna får också en stor mängd erfarenhet. När Roshan dör tappar han Aegis of the Immortal, ett föremål som gör att en spelare kommer tillbaka till liv efter att den dött. Efter en bestämd tid kommer Roshan tillbaka till liv igen.

Dota 2 - Betta på kungen av E-sport

Dota 2 – Hjältar och deras syften

Lagen i Dota 2 består av fem spelare som tar olika roller i laget, detta genom vilken hjälte de väljer. Det finns i skrivande stund 115 hjältar, alla med unika förmågor och syften. Att döda motståndarlagets hjältar samt att förstöra torn och creeps ger guld som kan köpa utrustning, samt erfarenhet som tar karaktären till nästa nivå. Varje nivå ger din karaktär antingen en ny förmåga, eller valet att uppgradera en förmåga. Spelare börjar på nivå 1 och den högsta är 25. När en hjälte dör startar en timer. När tiden har nått noll återuppstår hjälten igen hemma i basen.

Spelets hjältar kategoriseras huvudsakligen efter vilken roll de har. Det finns fem olika roller med unika syften i Dota 2:

 • Mid laner
  Denna roll går i mitten av spelets tre lanes och möter motståndarens mid laner 1 mot 1. Hjältar i denna kategori är ofta lite mer komplicerade att spela.
 • Support
  Supportens syfte är att köpa föremål som gagnar hela laget, att överraska motståndare på olika lanes och att skydda lagets carry.
 • Carry
  Carryn är en hjälte som oftast är väldigt svag i början av matchen och otroligt stark i slutet. Genom att fokusera på att få erfarenhet och guld i början av spelet blir denna roll viktigast i slutet av matchen.
 • Offlaner
  Lagets offlaner har som syfte att gå ensam mot två motståndarhjältar. Offlanerns roll är att hålla sig vid liv och försöka stoppa motståndarna från att nå en hög nivå. Offlaners är ofta hjältar som har mycket liv, försvarsförmågor eller rörlighet.
 • Djunglare
  Denna typ av hjälte kan tack vare särskilda förmågor klara sig ensam i djungeln. Trots att de neutrala fiender som finns här är väldigt starka. Djunglaren samlar ofta pengar och erfarenhet på egen hand, för att sedan överraska, eller ganka, motståndare på någon av spelets lanes.

Hur fungerar betting på Dota 2?

Att betta på Dota 2 kräver inte nödvändigtvis att du förstår precis hur spelet fungerar. Självklart blir det dock mycket roligare att titta och lägga odds om du har ett favoritlag som du kan titta på, särskilt när du kör live betting! Live betting på E-sport är dessutom otroligt enkelt. Detta tack vare plattformen Twitch, där du gratis kan titta på i princip samtliga världens tävlingar och turneringar inom E-sport helt gratis. Esport betting fungerar i princip som betting på “vanliga” sporter.

Självklart kan du spela på traditionella odds som matchens utkomst, alltså vilket lag som vinner/förlorar. Här beror oddsen som vanligt oftast på vilka lag som möts, vilken uppsättning spelare lagen har och liknande. Du kan också spela på odds som totalen, vilket lag som får First Blood (dödar första motståndaren), som får ned första tornet och mycket mer. När det kommer till att betta på spelhändelser finns det nästan lika mycket odds som funktioner i spelet. En oddsare som är insatt i spelet och de olika lagen bettar alltså även ofta på enskilda spelare och deras prestationer, precis som i en fotbollsmatch! Du hittar både Amerikanska och Decimala odds.

Esports betting

The International – Esportvärldens motsvarighet till VM

När vi pratar om E-sport och Dota 2 är det omöjligt att inte nämna The International, eller TI. Detta är en enorm turnering som hålls varje år och kan liknas med VM. Här möts de absolut bästa lagen från hela världen i en massiv turnering med otroliga prissummor. Turneringen arrangerades för första gången 2011, med en prissumma på 1,600,000 dollar. Därefter har turneringen ökat kraftigt i både åskådare, spelare och prissumma varje år. 2019 års TI hade en total prispott på $34,330,068, vilket motsvarar nästan 330 miljoner kronor! De senaste tre åren har Europeiska lag vunnit turneringen, och TI2020 kommer faktiskt hållas i Stockholm!

Esporten växer konstant så att det knakar, och Dota 2 har alltid legat i framkanten av utvecklingen. Det här är ett spel som ständigt utvecklas, med miljontals spelare och åskådare, samt prissummor som slår allt annat inom Esport med längder. Du som är intresserad av att betta på en elektronisk sport bör definitivt spana in Dota 2. Särskilt nu när den imponerande världsmästerskapen The International kommer till Sverige 2020!