Starcraft 2 – Odds på esportens schack

När det kommer till RTS, eller Real Time Strategy, så har Starcraft alltid varit nummer ett. Det första spelet i serien släpptes i slutet av 90-talet och växte snabbt i popularitet. När expansionen Starcraft: Brood War släpptes cementerades spelserien som nummer ett bland strategi. Dessutom drog Starcraft igång den första ordentliga globala e-sports hypen på internet. Det var även med Starcraft som den eviga rivaliteten mellan öst och väst inom Esport började. Även om Amerikaner, Européer och till viss del Kineser varit väldigt framgångsrika inom Starcraft, har nog ändå Sydkorea alltid varit dominanta.

Spelbolag Bonus Recension Spela
1 100 kr free betT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
2 100 krT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
3 100 krT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
4 100 krT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
5 100 krT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller

2010 släpptes spelets officiella uppföljare, Starcraft 2: Wings of Liberty. Spelet blev omedelbart otroligt populärt och är idag det tveklöst mest populära strategispelet. 2013 samt 2015 släpptes expansionerna Heart of the Swarm respektive Legacy of the Void. Dessa expansioner skakade om Starcraft-världen en hel del. Detta då expansionerna introducerade många nya enheter, kartor, strategier och liknande. Professionell Starcraft tappade en aning i samband med expansionerna. Dessutom har spelen tappat en aning av sin popularitet i samband med att MOBA, FPS och Battle Royalespel tagit över en stor del av marknaden. Trots detta är Starcraft 2 och Starcraft: Brood War både populärt inom E-sport betting och esport.

Vad går Starcraft ut på?

I Starcraft på elitnivå möts två spelare mot varandra på en karta. De aktuella tävlingskartorna roterar och byts ut med jämna mellanrum. Kartorna varierar i storlek och avstånd mellan de två spelarna. Varje spelare börjar med en väldigt simpel bas. Denna inkluderar spelarens “högkvarter” byggnad samt 12 arbetare. Arbetarna samlar mineraler och gas (resurser), och bygger byggnader. Därefter är det varje spelares mål att samla så mycket resurser som möjligt. Dessa resurser används för att bygga ut sin bas, expandera till nya områden samt att bygga upp en arme för att slutligen förstöra motståndarens bas.

Starcraft 2 Esportens schack

Det finns otroligt många taktiker för att vinna, och duktiga spelare försöker hitta på nya och överraskande metoder för att överraska och lura motståndaren. Att till exempel rusha en spelare innebär att du i princip ignorerar den långsiktiga ekonomin och slutspelet, utan istället försöker överraska och förstöra motståndarens bas så snabbt som möjligt. Men om din motståndare gör ett bra jobb med att scouta, och upptäcker detta i tid, kan du ha kastat bort hela matchen!

Starcraft är känt för att kräva otrolig simultanförmåga och strategi. Dessutom krävs otroligt snabba reflexer samt förmågan att analysera motståndarens drag och agera därefter. Starcraft proffs liknas därför väldigt ofta med professionella schackspelare, och det är allmänt accepterat att det krävs en väldigt hög IQ för att vara framgångsrik inom spelet.

Micro, Macro och APM

Tre viktiga koncept att vara medveten om inom Starcraft är Macro, Micro och till viss del APM. Det är dessa komponenter som tillsammans utgör en riktigt duktig spelare.

 • Macro
  Macro innebär själva hanteringen av resurser, taktik och strategi. Det är viktigt att se till att du samlar tillräckligt mycket mineraler och gas för att uppgradera dina soldater och förmågor i rätt tempo. Spelar du snabbt och aggressivt, eller siktar du på en lång match där du vinner genom att vara effektivare än din motståndare? Du behöver också se till att du lägger tillräckligt mycket pengar på arbetare för att få en starkare ekonomi. Detta kan också göras genom att expandera och bygga flera baser för att få mer resurser. Men läggs för mycket fokus på detta utan insikt i vad din fiende gör kommer motståndaren vara militärt överlägsen och helt enkelt förstöra din bas.
 • Micro
  Starcraft går till stor del går ut på resurshantering och att övermanna motståndaren genom att sakta få ett övertag. Detta gör att varje mineral, soldat, arbetare och byggnad får ett otroligt stort värde i det långa loppet. Att se till att varje liten soldat får absolut största möjliga värde och att ingen resurs kastas bort är av största vikt. Förmågan att styra en stor mängd olika enheter samtidigt och med precision kallas för micro, efter engelska micromanagement (detaljstyrning). Detta måste ske samtidigt som spelaren lyckas ha en utomordentlig macro!
 • APM (Actions Per Minute)
  APM är egentligen en form av statistik som mäter hur många kommandon en spelare utför per minut. Varje klick du gör har ett syfte. Från att producera nya arbetare och soldater till att bygga en ny bas och utföra en smygattack på motståndaren. Allt detta samtidigt! Proffsen ligger ofta på mellan 200-400 APM. Alltså utför de hundratals kritiska kommandon per minut!

Terran, Protoss & Zerg – Spelets tre raser

Som att vi inte redan lagt upp spelet som väldigt komplicerat och svårt att bemästra tillkommer nu ännu en väldigt stor faktor. Spelets tre raser. I Starcraft universumet hittar du tre olika raser, Terran, Protoss och Zerg. Samtliga raser har helt unika enheter, baser, strategier, fördelar samt nackdelar. En väldigt viktig del av spelet är att veta hur både din favoritras och motståndarens fungerar. Du behöver veta vad precis varje typ av soldat har för funktion och vilka taktiker du kan vänta dig. Dessutom finns det två olika typer av soldater. Marksoldater samt flygande trupper. För att göra det ännu mer taktiskt kan inte alla marksoldater attackera flygande trupper, och vice versa.

 • Terran
  Den mänskliga rasen. Väldigt balanserade när det kommer till enheters styrka och kostnad. Här använder du bland annat marinsoldater, stridsvagnar, enorma robotar och osynliga flygplan. Många Terran byggnader har också förmågan att flyga och kan därför strategiskt byta plats.
 • Protoss
  En högteknologisk utomjordisk ras. Varje individuell soldat kommer till ett högt pris men är också väldigt stark. Samtliga Protoss enheter kommer med dubbelt liv, detta då de utöver HP (hit points, liv) även har en plasmasköld. En stor fördel är också att Protoss arbetare kan göra annat under tiden som de konstruerar en byggnad. Så fort processen startas kan arbetaren användas till annat. Dock behöver byggnader byggas inom energifältet från en Pylon för att kunna användas.
 • Zerg
  En lite mer primitiv utomjordisk ras som fokuserar på styrka i stora antal. Soldaterna är generellt väldigt snabba men svaga. Detta gör oväntade blixtanfall till en bra strategi. En fördel och nackdel är att Zerg enbart kan bygga byggnader på särskild mark, kallad creep, andra raser kan inte bygga på creep. Det finns olika sätt att generera mer creep. Varje byggnad kostar dessutom en arbetares liv.
Starcraft odds och betting

Betting på Starcraft 2

Att Starcraft är så avancerat på hög nivå gör det till ett väldigt spännande spel för odds och betting. Vi rekommenderar helt klart att den som är nyfiken på esportsbetting ger detta spel en chans. Även den som inte spelar spelet kan lätt få en förståelse om vad som händer på skärmen, och även hur komplicerade manövrar spelarna utför. Då en match inte kan bli oavgjord är det vanligt att spela på segerspel, alltså vilken spelare som vinner. Du kan också betta med handikapp om en spelare väntas ha fördel. Utöver detta kan du spela på vem som vinner en särskild karta, korrekt poäng och mycket mer. Du kan givetvis betta på Starcraft med en betting bonus från ditt spelbolag.

Starcraft spelas ofta i bäst av 3 eller bäst av 5 matcher. Detta gör det perfekt för live betting. Cashout funktionen blir också intressant. Då Starcraft är en otroligt populär elektronisk sport och det hålls många väldigt stora turneringar blir betting väldigt enkelt och roligt. Som med de flesta e-sporter kan du också följa allt från stora turneringar och mindre tävlingar till spelarnas vardagsträning helt gratis genom streaming plattformar som Twitch.