Odds på vinter OS – Betta på dom Olympiska Vinterspelen

Var fjärde år slår sig en stor del av världens människor ned framför TVn för att heja på fosterlandet i de Olympiska Spelen. Dessa är uppdelade i två evenemang; Sommar OS och vinter OS, vilket även kallas Vinterspelen. För oss i Sverige är dom Olympiska Vinterspelen utan tvekan det mest uppmärksammade tillfället. Här är det nämligen våra villkor som gäller, med snö, is, skidor och skridskor i fokus. Sverige är en mycket framgångsrik nation i evenemanget, och odds på vinter OS är ett sätt för många svenskar att förhöja spänningen och stoltheten i tävlingen. I den här artikeln ska vi titta närmare på allt du behöver veta för att betta på de Olympiska Vinterspelen.

Om du vill veta mer om betting på sommar OS kan du hitta en länk till vår guide till evenemanget längst ned i denna artikel.

Spelbolag
Features
Bonus
Recension
Spela
1
2500 SEK
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller
2
2500 SEK
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller
3
2000 kr
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller
4 bethard logo
1000 kr
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller
5 fastbet betting
1000 kr
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller

Vinter OS betting

Inför OS och vinter OS kan du alltid betta på vinnaren. Det kan handla om allt från vilken nation som kommer ta flest antal medaljer till flest brons, silver och/eller guld. Vinter OS är aningen lättare att oddsa med långtidsspel på än sommar OS, men det är fortfarande långt ifrån enkelt. Vi på OddsGurun rekommenderar inte att du satsar några större pengar på tävlingens vinnare, då detta är alldeles för oförutsägbart på grund av de många deltagande nationerna och idrottarna.

Att fokusera på en enskild sport är oftast enklast. Betting på hockey i Vinterspelen är ganska vanligt. Detta är lätt att förstå, då landslagen ofta fylls med spelare som vi redan känner igen från tävlingar som SM, VM, NHL och andra stora ligor. I hockey är det oftast föga förvånande Kanada som dominerar. Men Sverige och USA brukar ligga tätt inpå. I de olika skidsporterna brukar det ofta vara Sverige och Norge som tävlar om pallplatserna. Här bettar du som vanligt på dessa sporter, men har en hel del extra medalj-odds att satsa på. Hockey och skidor är därför absolut mest populärt och roligt att betta på i vinter OS, eftersom att Sverige oftast har en mycket god chans till medalj.

Och det är just detta som är nyckeln till odds på vinter OS. Att betta med hjärtat istället för hjärnan för ovanlighetens skull. Det är få tillfällen som vi svenskar är så nationalistiska som när det kommer till sport, och i synnerhet vinter OS. Att betta på Sverige för att sedan bänka sig med vänner och familj framför TVn är ett sätt att göra hela evenemanget lite mer spännande och involverande. Eftersom att de flesta bettar på fosterlandet oavsett den väntade utkomsten så passar det också utmärkt för nybörjare inom odds och betting på nätet.

Sporterna i Vinterspelen

Vinter OS hölls för första gången 1924 i Frankrike. Sedan dess har förvånansvärt lite hänt när det kommer till Vinterspelen. Det är huvudsakligen ett par nya discipliner i skidåkning och skridskor som har lagts till i arsenalen. En av de få sporter som försvunnit sedan tävlingens början är militärpatrull. Detta var en sport som kombinerade långfärdsåkning, alpin skidåkning och skytte. Denna övergick snabbt till en uppvisningssport, och togs sedan helt bort från vinter OS, då de deltagande nationerna inte kunde enas om reglerna.

I kommande vinter OS 2022, som kommer att hållas i Peking, kommer det att hållas 109 evenemang i 15 discipliner, spridda över 7 sporter. Det är dock långt kvar tills Beijing 2022, och schemat kan komma att ändras. Följande sporter kommer att inkluderas:

 • Bob
  Bob och skeleton.
 • Curling
 • Ishockey
 • Rodel
 • Skidor och snowboard
  Alpin skidåkning, backhoppning, freestyle, längdskidor, nordisk kombination, snowboard.
 • Skidskytte
 • Skridskor
  Hastighetsåkning på skridskor, konståkning och short track.

Det är alltså väldigt stort fokus på skidor och skridskor i vinter OS. Detta har också inneburit att nationer i det norra halvklotet och Centraleuropa mer eller mindre alltid dominerat tävlingen.

Sverige och Norden i Vinter OS

Den svensk-anordnade vintersport tävlingen Nordiska Spelen var föregångaren till vinter OS. De Nordiska Spelen hölls mellan 1901 och 1926, och drevs huvudsakligen av organisationen ”Sveriges centralförening för idrottens främjande”, och i synnerhet eldsjälen Viktor Balck. Tävlingen hölls runtom Skandinavien och deltagande länder var Sverige, Norge, Finland och Danmark. Tävlingen var väldigt populär fram tills vinter OS hölls för första gången 1924. Därefter övergick det huvudsakliga intresset till den mer internationella tävlingen.

Sverige har alltid varit ett mycket framgångsrikt land i Vinterspelen. Med 57 guldmedaljer, 46 silver samt 55 brons har vi en total på 158 totala medaljer. Grannlandet Finland ligger på 11:e plats med 43 guld. Men i Skandinavien ligger vi båda i lä mot Norge, som är tidernas mest framgångsrika lag i vinter OS. De 10 mest framgångsrika länderna i tävlingen, sett till antal guldmedaljer, är:

 1. Norge – 132 guld, 368 medaljer
 2. USA – 105 guld, 305 medaljer
 3. Tyskland – 92 guld, 238 medaljer
 4. Sovjet Unionen – 78 guld, 194 medaljer
 5. Kanada – 73 guld, 199 medaljer
 6. Österrike – 64 guld, 232 medaljer
 7. Sverige – 57 guld, 158 medaljer
 8. Schweiz – 55 guld, 153 medaljer
 9. Ryssland – 47 guld, 120 medaljer
 10. Nederländerna – 45 guld, 130 medaljer
Odds på vinter OS - Betta på dom Olympiska Vinterspelen

Sommar OS

Sommar OS är förmodligen ett mer populärt evenemang globalt, då även de icke-snötäckta nationerna har en jämngod chans. I sommarspelen är det stort fokus på diverse friidrotter, men även simning, kampsport, fotboll, golf, fäktning och cykling. Då vinter OS enbart inkluderar 7 sporter har Sommarspelen istället oftast över 30, med ett 50-tal olika discipliner. Sverige är inte alls lika imponerande i Sommarspelen som i Vinterspelen, men trots vår minimala befolkningsmängd har vi cementerat oss på 12:e plats när det kommer till flest guldmedaljer genom tiderna. Sverige är med andra ord helt klart en fantastiskt duktig idrottsnation, oavsett vilka sporter det kommer till.

Sommar OS har många fler deltagande idrottare och länder än vinter OS. Resultaten kan vara mycket mer otippade och är svårare att förutspå. Därför är det mycket svårare att betta på Sommarspelen än Vinterspelen. Besök vår guide för odds på OS om du vill veta mer om betting på Sommarspelen!