PUBG – Betting och odds på det första Battle Royal spelet

I mars 2017 släpptes spelet PlayerUnknown’s Battlegrounds eller PUBG som det också kallas. Det har med andra ord inte funnits länge på marknaden men ökar i popularitet hela tiden. Tack vare sin framgång på Twitch har spelet farit fram som en stormvind på en kort tid och har redan skrapat ihop en ordentlig fanbase. Spelet är rätt färst än så länge men under 2019 hålls det andra stora internationella mästerskapet PUBG Global Championship. Det är en spännande tid framöver och självklart kan du följa det hela hemifrån och även betta på denna internationella e-sport.

Historien bakom PUBG

Det hela började egentligen med ett spel som heter ARMA 2. Denna krigssimulation var byggd så att den lätt gick att modifiera, något som var mycket populärt hos spelarna. En utav dessa mods hette DayZ och simulerade en hyper realistisk zombie apokalyps. DayZ lade sedan grunden för ett helt eget spel. Detta gjorde att spelaren Brandon Greene skapade sin egen mod som han kallade för Arma 2: Battle Royale. Det var egentligen såhär som hela Battle Royale genren drog igång. Hans mod blev en av spelarnas favoriter och flera olika spelföretag fick upp ögonen för honom.

Just namnet Battle Royale kommer från en modern filmklassiker med samma namn. I denna film blir en grupp ungdomar nedsläppta på en bana där de behöver döda varandra för att vinna. Det finns inget annat sätt att ta sig ur tävlingen.

Brandon Greene’s användarnamn är PlayerUnknown och det är där namnet för PUBG kommer ifrån. Brandon är långt ifrån en spelutvecklare, så hur blev det så att hans namn hamnade på denna sensation? Jo, han blev kontaktad av koreanska spelutvecklaren Bluehole för att utveckla ett Battle Royale spel ihop med dem. De började i 2016 och släppte spelet som “Early Access” vilket betydde att det gick att spela innan det var helt färdigt. Det gjorde att de snabbt kunde bygga upp en fanbase redan innan den färdiga versionen släpptes i 2017.

En raketstart som slog rekord i sitt första år

PUBG logo

Redan 4 veckor efter att den första versionen släppts på Steam i mars 2017 hade 10 miljoner rundor spelats och redan efter tre dagar hade de fått in 11 miljoner dollar. En månad efter släppet hade fantastiska en miljon kopior sålts. Redan i oktober samma år hade spelet 2 miljoner spelare och de slog då DOTA 2’s rekord. Tre månader senare höll Electronic Sport League (ESL) en turnering i PUBG. Detta ledde till att de verkligen fick fotfäste som en e-sport. I december blev företaget kontaktade för att släppa spelet i Kina och det blev samtidigt tillgängligt som early access på Xbox.

Under 2018 blev PUBG det mest sålda premiumspelet och de drog in över 1000 miljarder dollar på ett år. PUBG Mobile var det andra mest nedladdade spelet under 2018 med nästan 300 miljoner nedladdningar över hela världen. 

Spela på PUBG odds

Oavsett om du är ny inom e-sport och e-sport betting eller om du varit med ett tag, finns det en del saker som är bra att hålla koll på. För att hålla koll på hur spelet fungerar är det alltid bra att titta på Twitch streams. Detta är även ett bra sätt att hålla koll på formen på spelarna och deras spelsätt. Till skillnad från i exempelvis Fortnite där dt är alla mot alla så tävlar ofta lag mot varandra i PUBG. Glöm inte bort att hämta en betting bonus för odds på esport!

Spelalternativ som passar en nybörjare

  • Vinnare av en match eller en turnering
    Dessa odds är de som är lättast att förstå sig på. Det gäller helt enkelt vilken spelare eller vilket lag som kommer att vinna. Eftersom det generellt är många spelare och lag i en och samma match betyder det även att oddsen blir desto högre. Skulle du pricka rätt kan du alltså få en ordentlig vinst i slutändan.
  • Topp 3 slutplacering
    Ett spelsätt som har något lägre odds men högre vinstchans är att satsa på att en spelare eller ett lag hamnar i topp tre. Detta är ett väldigt bra sätt att börja att spela på PUBG och ett sätt att kunna minska riskerna något men ändå få chans på rätt stora vinster. Håll gärna koll på hur det gått för spelare och lag i tidigare tävlingar för att få en bild av vem som är bra att satsa på.
PUBG

Såhär går det till att spela PUBG

Spelet PlayerUnknown’s Battleground är som sagt ett Battle Royale spel som är utvecklat av spelföretaget Bluehole ihop med Brandon Greene. En stor mängd spelare hoppar fallskärm från ett plan ner på en karta som är 8×8 km stor och alla spelare börjar tomhänta. Målet är att vara den sista spelare som överlever. I vissa fall går det även att vara ett lag på upp till 4 spelare.

När du har landat kan du hitta vapen och utrustning för att hjälpa dig vinna mot de andra spelarna. Allt ifrån kläder till skyddsutrustning och fordon går att hitta. Förutom att det går att hitta saker i byggnader osv. så är ett av de effektivaste sätten att ta död på andra spelare och sno deras saker. Med några minuters intervall kryper kartan och det gäller att flytta sig inåt, annars tar du först lite skada och efter en stund förlorar du all hälsa och dör.

Det händer också slumpmässiga saker som att vissa platser bombas då och då eller att paket med utrustning släpps ner. Dessa är dock väl synliga tack vare en röd rök, vilket gör att många spelare rör sig dit samtidigt. Något som kan bli riktigt intressant.

De många olika delarna i spelet, plus det faktum att det ofta är “alla mot alla”, gör att spelet är väldigt underhållande att titta på. Det är förmodligen en av anledningarna till varför det blivit såpass populärt i e-sportvärlden.