Spela på NPB – Nippon Professional Baseball

När man talar om Baseball så går de flestas tankar till USA, och kanske MLB. Men visste du att Baseball också är den tveklöst mest populära sporten in Japan? Faktum är att många japaner själva anser att Baseball är en viktigare del av landets idrott än traditionella sporter som till exempel sumo och kendo. Högstaligan i japansk Baseball heter Nippon Professional Baseball (NPB) och kallas i folkmun även ibland ”Nippon PB”, ”Professional Baseball” eller ”Japanese Baseball”.

Ligan klassas som en av världens bästa utanför USA, och baseballfans från hela världen följer den. Faktum är att många av de inhyrda amerikanska proffsspelarna påbörjar sina lysande karriärer i NPB, för att sedan gå vidare till MLB. Japansk Baseball är därför ett utmärkt tillfälle att upptäcka kommande världsstjärnor tidigt. Dessutom finns det ofta bra oddsspel med höga odds.

Tillhör du dom som inte kan få nog av Baseball? Vill du spana in någonting helt annorlunda mot USAs Major League Baseball? Eller är du kanske bara nyfiken på Baseball i världsklass, och vill prova på oddsen? Nippon Professional Baseball är ett utmärkt alternativ för odds- och baseballfans över hela världen. I den här guiden hittar du allt du behöver veta om betting på NPB.

Spelbolag
Features
Bonus
Recension
Spela
1
100 % upp till 1500 kr
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller
2
100 % upp till 1500 kr
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller
3
100 % upp till 500 kr
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller
4 bethard logo
100 % UPP TILL 500 KR
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller
5 fastbet betting
100 % UPP TILL 500 KR
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller

NPB – Ligans format och playoffs

Precis som amerikanska MLB så är även NPB uppdelat i två geografiska ligor: Central League och Pacific League. NPB har totalt 12 lag, och dessa är uppdelade 6 och 6 i Central och Pacific. Under en säsong spelar varje lag 143 matcher. Säsongen drar igång någonstans runt månadsskiftet Mars/April, och håller på ungefär fram tills slutet på September. Därefter drar sedan playoffsen igång. Ligan går med andra ord ganska parallellt med MLB. När ordinarie säsong avslutas drar playoffsen igång, och i NPB kallas dessa för Climax Series. Här möts de två bästa lagen från Central och Pacific i en bäst av 5 serie.

Andraplatstagarna och tredjeplatstagarna från både Central och Pacific väljs också ut till Wildcards. Dessa spelar en bäst av 3 serie, och vinnaren här kvalificerar också till Climax Series. De bästa lagen i Climax Series går sedan vidare till de högsta finalspelen, Japan Series. Japan Series fungerar alltså ungefär som den nationella versionen av World Series. Ligans format kan låta en aningen komplicerat för den som inte är van vid Baseball, men i det stora hela så bygger NPB på samma upplägg som MLB och den amerikanska basebollen.

Lagen som spelar i Nippon Professional Baseball

Baseball har en lång historia i Japan, och de äldsta lagen i NPB började sin resa så långt tillbaka som på 30-talet. Till skillnad från många andra proffsligor inom sport så är det väldigt få inhyrda spelare i ligan. Det finns dessutom en gräns på hur många utländska spelare de två ligorna får ha, och därför är antalet i princip aldrig högre än ett sjuttiotal spelare, varav majoriteten brukar vara från USA. Som vi redan varit inne på så avslutas hela NPB med Japan Series. Japan Series har varit igång sedan år 1950, och laget som har flest vinster någonsin är Yomiuri Giants från Tokyo, med hela 22 vinster. De 12 lagen som just nu spelar i Nippon Professional Baseball är:

Betting på NPB - Nippon Professional Baseball odds
 • Central League
  Chunichi Dragons
  Hanshin Tigers
  Hiroshima Toyo Carp
  Tokyo Yakult Swallows
  Yokohama DeNA BayStars
  Yomiuri Giants
 • Pacific League
  Chiba Lotte Marines
  Fukuoka SoftBank Hawks
  Hokkaido Nippon-Ham Fighters
  Orix Buffaloes
  Saitama Seibu Lions
  Tohoku Rakuten Golden Eagles

De senaste åren är det Fukuoka SoftBank Hawks som har varit ligans mest framgångsrika lag. Mellan 2011 och 2020 har de vunnit Japan Series 7 gånger, vilket inkluderar de 4 senaste säsongerna. De två senaste säsongerna har de mött Yomiuri Giants i båda finalerna, och båda gångerna utklassat dem med 4-0.

Japan Series, NPB betting online

Att spela på NPB och Japansk Baseball

Att betta rätt är en konstform, och för att spela framgångsrikt på oddsen behöver du så klart vara insatt i sporten och dess regler. Du kan hitta kompletta guider till spel på Baseball, MLB och annat om odds på vår webbsida, men låt oss fokusera på just NPB här och nu. Först och främst så kan det vara bra att veta att även om formatet och ligan i sig påminner väldigt mycket om MLB så finns det några viktiga skillnader. Japan är ett väldigt tätbefolkat land, och det är ganska snålt om yta. Saker har därför en tendens att vara lite mindre. I japansk proffsbaseball är därför både bollarna, slagzonen och spelfälten mindre än vad som anses vara global standard. Matcherna i NPB kan dessutom avslutas med oavgjort resultat, vilket gör att 1×2 är möjligt.

I NPB roterar spelarna 6 man i taget, istället för vanliga 5. Det gör det ännu viktigare att hålla koll på de olika spelarna inför att betta på matcherna. Det kan också vara värt att tänka på att lagen i de olika ligorna (Central och Pacific) möter lag i samma liga mycket oftare än vad de möter lag från den andra ligan. Utöver detta är det egentligen inte särskilt mycket du behöver ha i åtanke, förutom tidsskillnaden så klart. I Japan är tiden 8 timmar före, så när klockan är 9:00 på morgonen i Stockholm är den 17:00 i Tokyo. När du vill titta och spela live på NPB så måste du därför vara beredd på lite konstiga matchtider. Svenska bettingsidor erbjuder gott om NPB odds, och även möjligheter till live betting. Du kan streama ligan online, eller se den på de största sportkanalerna.