Nytt format för Champions League

Efter påtryckningar har UEFA valt att ändra om det mycket kritiserade formatet som var på väg att genomföras där två av platserna skulle ges till klubbar baserat på tidigare prestationer. Nu står det klart att gruppspelet i Champions League ändå slopas när turneringen utökas från 32 till 36 lag. Alla klubbar som deltar i turneringen kommer att få spela fler matcher då det blir åtta matcher per lag istället för sex som varit fallet tidigare.

Spela på Champions League hos Snabbare med en bonus på 2000 kronor

18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se | Regler & villkor gäller

En extra plats till kvalet

De fyra extra platserna till Champions League kommer göra det enklare för svenska lag att kvala in till turneringen, något bara Malmö FF lyckats med på 2000-talet. Detta då det blir fem platser till kvalet istället för fyra som varit fallet tidigare. I tillägg kommer en plats att gå till det lag som kommer trea i den femte högst rankade ligan. De två sista platserna kommer att ges baserat nationernas prestation i de UEFA-tävlingar från den föregående säsongen. Alltså de två nationer som samlat flest UEFA-poäng under säsongen.

Utslagsturnering med 36 lag

De nya reglerna börjar träda i kraft säsongen 2024/25. Därmed kan den som vill oddsa på Champions League i ytterligare två säsonger göra det på samma sätt som varit fallet tidigare. Men därefter kommer turneringen att ha ett nytt format med 36 lag istället för 32. På så sätt blir det fler matcher för de deltagande lagen. Istället för sex matcher i gruppspelet blir det åtta lag som får platserna.

Varje lag spelar fyra matcher hemma och fyra borta och vilka som möts avgörs via lottning. De åtta lag som samlat flest poäng kommer att gå till slutspelet. Lag 9-24 kommer istället att spela playoff i ett dubbelmöte om resterande åtta platser i Champions Leagues slutspel. Förhoppningsvis kan det innebära att det blir enklare för svenska lag i turneringen.