Spela på Rally – Höga hastigheter i terräng över hela världen

Rally kombinerar några av de mest spännande momenten inom motorsport: Ursinniga hastigheter, galna manövrar, vild terräng med oförutsägbart underlag och så klart löjligt dyra specialbyggda bilar. Sporten passar utmärkt för ett land som Sverige, tack vare vår glesa befolkning, stora yta och många skogar. Sverige har därför alltid haft ett stort rallyintresse, och många som bettar på motorsport. Att spela på rally är ett billigt och enkelt sätt att göra racen ännu mer spännande och intressanta. Om du kan sporten, förarna och deras bilar väl så kan du dessutom tjäna stora pengar genom odds.

Intresset för Rally är utspritt över hela jorden. Vi har flera lokala mindre race, men även Svenska Rallyt att se fram emot varje år. Dessutom arrangeras WRC, världsmästerskapen, årligen sedan 1973. Under mästerskapets långa historia har rallyn arrangerats över hela planeten, och på upp till 6 kontinenter under samma säsong. Detta gör att Rally bjuder på en unik racingupplevelse och gott om fantastiska odds online. Läs vidare för mer info om att betta på Rally.

Spelbolag
Features
Bonus
Recension
Spela
1
100 % upp till 1500 kr
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller
2
100 % upp till 1500 kr
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller
3
100 % upp till 500 kr
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller
4 bethard logo
100 % UPP TILL 500 KR
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller
5 fastbet betting
100 % UPP TILL 500 KR
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller

Rally odds på nätet

Rally är en snabb sport där det kan hända mycket på kort tid. Live betting är därför väldigt populärt, och sporten upplevs bäst live. Det finns mycket att spela på, och genom att välja en sportsbook som fokuserar på motorsport får du flest alternativ till bäst odds. Vilken förare kommer att vinna racet? Kommer förare X att hamna på prispallen, alltså i top 3? Vem av förarna får flest totalpoäng i ett mästerskap? Vilken biltillverkare kommer prestera bäst i tävlingen, och vilket stall är bäst? Odds på detta och mycket mer hittar du hos svenska bettingsidor på nätet.

Specialsträckor, transportsträckor och kartläsare

Rally odds på nätet

Något som är helt unikt med Rally är att racen hålls på både avstängda och öppna vägar. De avstängda vägarna kallas specialsträckor. Här är det skarpa kurvor och höga hastigheter som gäller. Men mellan specialsträckorna finns det också transportsträckor. Detta är helt vanliga, öppna trafikerade vägar. Här måste förarna hålla sig till de hastighetsbegränsningar som finns samt vanliga trafikregler. Dessa sträckor är ofta kantade med åskådare som vill vinka och heja på sina favoritförare. Rallyförare har nästan alltid också en kartläsare, eller co-driver, med i bilen. Dennas uppgift är att läsa av banan med hjälp av en karta, och att informera föraren om knepiga kurvor och hinder som är på ingång. Det säger en hel del om Rally som sport. Både om hur höga hastigheterna är, hur komplicerade banorna är samt hur otroligt hårt förarna måste koncentrera sig. Kartläsarens roll är därför mycket viktig.

Rally – Mycket populärt i Sverige

Svenska Rallyt, känt internationellt som Rally Sweden, är Sveriges bästa rallyevenemang. Det hålls i Värmland på en årlig basis, och är en del av WRC. Svenska Rallyt startades 1950, vilket gör det äldre än den nuvarande världsmästerskapen. Vår svenska rallybana är okänd för sitt oförutsägbara väder. Grundtanken är att Svenska Rallyt ska bistå med ett snömoment till världsmästerskapet, men många gånger har tö, regn och lera försvårat tävlingen och lett till stora skador på bilar och däck. Tävlingen har vunnits av svenskar många gånger, även sen den blev internationell. Några kända svenska förare som vunnit rallyt flera gånger inkluderar Stig Blomqvist, Björn Waldegård, Kenneth Eriksson och Tom Trana. Lite kuriosa är att det dessutom är svenska SAAB bilar som stått för flest vinster i Svenska Rallyts historia.

Motorsporten utspridd i hela världen

Det rallyfans ser fram emot mest varje år är WRC: World Rally Championship. Denna världsmästerskap arrangeras av Fédération Internationale de l’Automobile (FIA). Något som är särskilt spännande med WRC är att de olika loppen kategoriseras efter sina underlag. Man har försökt få med en så stor variation på underlag som möjligt för att testa förarna till sitt yttersta. Några av tävlingarna har asfaltunderlag, en del grus och sand, och Sverige oftast snö och is. WRC har race på världens alla kontinenter förutom Antarktis, och ibland till och med 6 kontinenter under samma säsong. Från Sverige till Australien, Wales till Finland, Brasilien till Kina, och så vidare. Precis som med Speedway, Formel 1 och många andra motorsporter så har även Rally fler separata delar i sitt mästerskap. Detta inkluderar ett Drivers Championship och ett Manufacturer’s Championship. Det gör att det finns extra mycket att betta på inom sporten.

Rallyvärlden är också full av galna evenemang som Gumball 3000 och Dakar Rally. Även om dessa evenemang kanske inte passar riktigt in i den klassiska beskrivningen av sporten Rally så är dessa race alltid grymt spännande och populära på spelsajter.

Rally betting - Höga hastigheter i terräng över hela världen

Flera olika varianter på Rally

Kärt barn har många namn, men även många varianter. Rally är inte något undantag. Under åren har sporten avgrenats till flera olika subgenrer som det också hålls tävlingar i och går att betta på. En av de mest populära av dessa är Rally Sprint. Sprint är en avskalad variant på sporten, där ett lopp kan vara så kort som 4-10 km. Det finns oftast inga tidskontroller, ingen service och inga transportsträckor. Rallycross är en nära släkting som hålls på särskilda banor med läktare. Road Rally hålls helt på öppna vägar och är störst i Storbritannien, men börja sakta försvinna. Rally Raid är flera dagar långa cross-country lopp som ofta håller på i flera dagar och ibland uppemot 2 veckor. Dakar Rallyt är det mest populära exemplet på Rally Raid, och här får både bilar, motorcyklar och fyrhjulingar delta.