Ryssland missar VM när CAS avslår överklagan

FIFA beslutade att Ryssland inte skulle få spela VM men nationen som just nu krigar mot Ukraina överklagade till CAS. Nu står det dock klart att Idrottens skiljedomstol – CAS – avslår överklagan och därmed blir det inget Fotbolls-VM för Ryssland. Ryssland skulle möta Polen i Play Off-semifinal där vinnaren ställs mot antingen Sverige – Tjeckien. Men nu blir det alltså Polen som väntar Janne Anderssons mannar på bortaplan om de nu lyckas att vinna mot Tjeckien på Friends Arena först.

Inget VM för Ryssland

Tack vare att Rysslands invasion av Ukraina har FIFA och UEFA beslutat att stänga av samtliga ryska klubblag och landslag från internationella turneringar. Men eftersom Ryssland överklagade avstängningen till CAS har det fram tills nu funnits en tid av osäkerhet. Men nu står det klart att CAS går på FIFA och UEFAs väg och därmed avslår överklagan.

Därmed kvarstår avstängningen vilket innebär att Ryssland inte kommer att få spela fotbolls-VM i Qatar. Den orättfärdiga invasionen av Ukraina får därmed fortsatt konsekvenser inom idrotten vilket välkomnas av Sverige, Tjeckien och Polen som alla sagt att de inte tänkt spela någon match mot Ryssland.

Polen väntar i eventuell Playoff Final

Janne Anderssons svenska landslag samlas för semifinal i playoff till VM. Matchen mot Tjeckien avgörs den 24 mars och om Sverige lyckas vinna den matchen kommer de att få möta Polen på bortaplan. Ett Polen som i så fall söker revansch efter EM-matchen där Sverige vann med 3-2. Ska Sverige lyckas nå VM måste de alltså först vinna mot Tjeckien på hemmaplan och sedan åka till den svåra bortamatchen mot Polen.

Det svenska landslaget lyckades ta sig till VM 2018. Då efter en sensationell vinst mot Italien över två matcher i playoff. Nu väntar såväl Tjeckien som Polen i enkelmöte men oddsen talar för att Sverige ska kunna ta sig förbi Tjeckien. Men förlust i en av matcherna innebär att det inte blir något VM-slutspel i Qatar.