Esport Betting – Din guide till odds på E-Sports

Esport har växt i ett ursinnigt tempo de senaste åren. Från att vara en hobby har nu Esports betting blivit en lika vanlig del av vardagen som att oddsa på fotboll för många människor. När du sätter dig in i ämnet och tittar närmare på elektronisk sport är det lätt att förstå varför så många dras till det. Så länge som du har en dator och en stabil internetuppkoppling kan du både delta, oddsa och heja på ditt favoritlag vart du än befinner dig. Din bakgrund, ålder, fysik, ekonomi eller vart du bor spelar ingen som helst roll.

Det största Esportsutbudet hos svenska bettingsidor hittar du hos Pixel.bet!

Spelbolag
Features
Bonus
Recension
Spela
1
2500 SEK
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller
2
2500 SEK
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller
3
2000 kr
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller
4 bethard logo
1000 kr
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller
5 fastbet betting
1000 kr
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller

Stora vinstpengar i Esport

Glöm bort det tidiga 2000-talet. Då släpade kompisgäng hem sina datorer till en kamrats källare för att koppla ihop sina datorer och LANA Counter Strike och Starcraft. Esport är idag en massiv industri med enorma prispotter och miljontals åskådare och deltagare runt hela jorden. Tillväxten har dessutom skett i en rasande takt. Ett bra exempel på detta är DOTA2 turneringen ”The International”. Turneringen kan liknas med VM och har gått från en total prispott på 15 miljoner kronor när det först anordnades 2011 till över massiva 300 miljoner kronor 2019.

Idag tittar hundratals miljoner människor på Esport och om tillväxten ökar i samma takt förväntas Esport i USA att ha mer åskådare än någon annan professionell liga förutom NFL redan år 2021. Självklart har också spelbolagen insett detta, därför är odds och Esport betting snart mer regel än undantag.

Den här artikeln är till för dig som har koll på odds och betting, men är ny inom Esport. Om du vet hur Esport fungerar men är ny inom betting kan du läsa vår guide Esport betting för nybörjare.

Hur fungerar odds på Esport?

Esports betting

Att oddsa på elektronisk sport kanske låter komplicerat, men det är inte svårare än att spela på någon annan sport. Det första steget är att hitta en trovärdig aktör som erbjuder Esportodds. Det kan du enkelt göra genom att titta närmare på våra rekommenderade spelbolag och recensioner. Efter att du registrerat ditt konto och tagit del av den esport bonus du vill ha behöver du bestämma vilket spel du vill betta på. Några av de mest populära är DOTA2, Fortnite, League of Legends, CS:GO samt Starcraft 2. Vilken typ av odds du kan lägga beror på vilket spel du föredrar.

Det mest grundläggande och vanliga du kan betta på är vinnarspelet, och detta brukar alltid finnas till hands. Om du sedan valt att oddsa på Counter Strike: Global Offensive kan du spela på över- och under på vunna rundor, marginal, antal kills din favoritspelare får under matchen och mycket mer.

Eftersom att Esport körs via datorer från början går det dessutom alltid följa matchen du bettat på genom Esport streaming på sajter som Twitch.com där i princip alla större turneringar sänds live, vilket gör det perfekt för live betting. Det bästa av allt är att det vanligtvis är helt gratis, du behöver inte ens registrera ett konto för att besöka livesändningen. Precis så enkelt är det att oddsa på Esport!

Esport betting – Hur vinner du i längden?

Att betta på Esport med framgång är inte svårare än det är på hockey, fotboll, tennis eller någon annan traditionell sport. På många sätt är det snarare enklare. Idag är det mesta digitaliserat och proffsen inom Esport har byggt hela sina karriärer runt nätet. De flesta elitspelarna har Twitter, Facebook och Instagram konton som du kan följa. Då deras sport är digital spenderar de oftast mycket mer tid än traditionella atleter på sociala medier.

När du hittat det lag eller den spelare du hejar på kan du enkelt följa dennes vardag och vad som händer i dennes liv. En väldigt stor del av spelarna streamar dessutom dagligen. Du kan alltså följa en spelares ”träning” i realtid, dagligen och enkelt hålla koll på dennes prestation. Det hålls även en stor mängd mindre turneringar och tävlingar där du kan se lagets prestation inför en större match. Så länge som spelarna inte upplever mental utmattning eller skadar armar eller händer är dessutom skaderisken knappt existerande. Det finns alltså många fördelar med odds och betting på Esport gentemot många andra sporter.

Esport, även skrivet eSport, E-sport, Esports etc., är en förkortning för Elektronisk Sport. Vad det innebär kort och gott är alltså spel. Datorspel, TV-spel och övriga onlinespel som det går att tävla inom på en hög nivå. Esport har sina rötter inom tävlingar på arkadhallar, Nintendo-mästerskap och dylikt, men innebär huvudsakligen datorspel på nätet i dagsläget.
Precis som hos klassiska sporter så ser spelen för odds och betting olika ut beroende på vilket datorspel du väljer. Inom vissa spel kan det inte bli oavgjort, då kan du betta på vinnarspel. Annars fungerar alltid 1x2. Prop-bets är populärt inom Esport och matchens lirare, first blood samt antal kills brukar finnas inom de flesta Esporter.
Esport är mycket mer rörligt än traditionell sport, och de största spelen inom Esport ändras med jämna mellanrum. Detta beror på att nya spel släpps, befintliga spel uppdateras etc. De genrer som just nu är tveklöst populärast är MOBA, Battle Royale och FPS. De spelen som toppar listorna just nu är: Dota 2, League of Legends, Fortnite, CS:GO, Call of Duty samt Overwatch.
Ja och nej. Eftersom att den svenska spellicensen bara tillåter spelbolagen att dela ut 1 bonus per kund blir det inga specifika Esport bonusar. Däremot kan du i princip alltid använda din vanliga betting bonus för betting på Esport! Detta inkluderar riskfria spel, freebets och boostade odds.
Som du säkert redan hört så är det helt gratis att streama Esport. Detta gör att Livestream och Live Betting går hand i hand med Esport. Många spelbolag streamar matcherna på dina webbsidor. Men du kan räkna med att alltid hitta både större och mindre turneringar världen över på Twitch.tv, YouTube eller på speltillverkarens webbsida.
CSGO betting online

En sport i ständig utveckling

Om vi frågar vilken som är den senast tillkomna stora sporten så är det inte många som har ett svar. Många av de största och mest populära sporterna har följt med sedan antiken, en del ännu längre. Om du däremot funderar över dataspel kan vi nästan garantera att det släpptes ett flertal nya idag.
Esport är under konstant utveckling. Befintliga spel får regelbundet nya uppdateringar, vapen, karaktärer eller liknande som förändrar hela spelsättet. Nya spel släpps och får enorm popularitet. Ta till exempel battle royale spelet Fortnite som släpptes 2017 och idag har över 250 miljoner spelare. Enbart speltillverkarnas fantasi sätter gränserna för Esportens framtid.

Det finns massor av olika typer av spelgenrer och därför finns det något som passar de flesta. Dessutom finns det mängder av olika versioner och varianter av de flesta spelen. Några av de mest populära kategorierna är:

MOBA – Multiplayer Online Battle Arena

Två lag om 5 spelare tävlar om kontrollen över kartan med ett mål att slutligen förstöra motståndarnas bas. Motståndarnas halva av planen vaktas av torn och datorstyrda fiender. Populära spel inkluderar League of Legends och DOTA2.

FPS – First Person Shooter

Spelare eller lag ställs emot varandra i fartfyllda skjutspel där reflexer, pricksäkerhet och taktik är nyckeln. Målet är att eliminera motståndarna och att genomföra särskilda uppdrag. Spel som CS:GO, Overwatch och Call of Duty är otroligt populära

RTS – Real Time Strategy

Spelare behöver samla resurser, bygga baser, producera soldater och slutligen eliminera motståndaren. Denna kategori liknas av många med Schack på hög nivå. En duktig spelare behöver här hålla koll på och hantera otroligt många saker på en gång. Starcraft och Warcraft-spelen har länge dominerat denna kategori.

Battle Royale

En stor mängd spelare släpps lös på en enorm karta där den sista överlevande spelaren vinner. Denna relativt nya kategori inkluderar spel som Fortnite och PUBG.

Sportspel

Självklart hittar du även spel som omfattar traditionell sport. De mest populära är FIFA, NBA, Madden, Rocket League samt Pro Evolution Soccer.

Esport Betting - Din guide till odds på E-Sports

Esport – Alla är välkomna!

Esporten har som nämnt få begränsningar. Nya spel tillkommer konstant och befintliga spel blir uppdaterade regelbundet. Det bästa är att precis alla kan delta! Vilken annan typ av sport är så lättillgänglig, inkluderande och omfattande? Det spelar ingen roll om du är man eller kvinna. Din bakgrund är oväsentlig, din fysik samt vart du bor påverkar inte din chans. Alla tävlar på samma villkor. Prispengarna och publiken går till den som förtjänar det mest.

Det finns ingen tvekan om att Esport är här för att stanna.
Så varför inte passa på att sätta dig in i odds på Esport redan nu?