Esport stream – Streama alla eSports live helt gratis

Sport går hand i hand med betting. Betting hör ihop med live betting, och live betting görs möjligt genom live stream. Detta är framför allt sant när det kommer till elektronisk sport. Utan live stream hade inte Esport varit det globala fenomen det är idag. Tack vare streaming har spelare bättre villkor än någonsin, spelen mer åskådare och vi som bettar fler möjligheter.

Så hur fungerar Esport streaming? Vilka plattformar finns, samt är mest populära? Hur har fenomenet uppkommit och framför allt; hur har en så viktig industri både växt upp och fortsatt helt gratis? Häng med när vi tittar närmare på Esport stream.

Spelbolag
Features
Bonus
Recension
Spela
1
2500 SEK
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller
2
2500 SEK
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller
3
2000 kr
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller
4 bethard logo
1000 kr
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller
5 fastbet betting
1000 kr
* 18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller

Esport live betting med live stream

Om du frågar runt kommer de flesta säga att online betting är bäst live. Live betting ger spännande rörliga odds, funktioner som cashout och en generellt mer uppslukande och rolig upplevelse. Detta gäller både för traditionella sporter och för Esport. Den största skillnaden är att mycket traditionell sport är Pay-Per-View och kostar pengar. Esport är alltid gratis. Genom Esport live streams har du tillgång till allt från den minsta ligan till världsmästerskap, helt utan kostnad. Det finns alltid något att titta på, och alltid något att live betta på. För dig som är ett inbitet Esports fan innebär det också en möjlighet att följa proffsen utanför tävlingarna. Hur ser det ut när det där laget möter ett annat i träningsmatcher? Vad spelar den spelaren på egen hand? Hur ser formen ut inför den turneringen? Allt detta kan du hålla koll på helt gratis med Esport Stream.

Det finns mängder av plattformar för att streama Esport live. Du kan nå de flesta genom både nedladdningsbara mobila appar och direkt i webbläsaren. Facebook Gaming, Caffine, Mixer, Steam TV, spelarnas/lagens/speltillverkarnas egna plattformar och nu för tiden även TV är några ställen du kan se på Esport. Men i grund och botten handlar Esport video om en kamp mellan två globala giganter; Amazon och Google.

Twitch.tv – Den största portalen för Esport streaming ägs av Amazon

Esport stream på plattformen Twitch.tv

2007 förändrades världen för alltid. Då skapades nämligen Justin.tv, en webbsida som skulle förändra Esport och streaming för all framtid. Sidan började med att skaparen, Justin Kan, streamade hela sitt liv live 24 timmar om dygnet, vilket myntade uttrycket lifecasting. När sidan lite senare öppnades upp för vem som helst började en enorm mängd Esports spelare streama på sidan. Under det nybildade företaget ”Twitch Interactive” startades därför plattformen Twitch som en spinoff med fokus på spel. Twitch.tv gick snabbt om Justin.tv och blev den första anhalten för Esport streamers och åskådare över hela världen. Justin.tv stängdes ned 2014, och redan samma månad lade Amazon ett bud och köpte Twitch Interactive för $970 miljoner dollar.

2015 nådde Twitch en milstolpe med över 1.5 miljoner streamers och 100 miljoner tittare varje månad. De köpte även upp nätverket Curse, som ligger bakom moddar och communities för spel som Minecraft och WoW, samt ett välkänt Esport lag i LoL. Med hjälp av uppköpta Curse började Twitch nu även inkludera metoder för att sälja spel, och för streamers att tjäna en andel på varje enhet deras tittare köpt. Tillsammans med reklampauser, produktplacering och annan sponsrad reklam har detta gjort att det blivit enklare än någonsin att leva på Esport.

2020 rapporterar Twitch över 15 miljoner dagliga tittare. Det är fortfarande en helt gratis plattform att använda. Både streamers och tittare kan 24 timmar om dygnet besöka sidans kanaler för att titta på allt från proffsmatcher till plojstreams. Amazon har även implementerat tjänsten ”Twitch Prime”, vilket är en typ av konto med extra förmåner och funktioner i stil med Amazon Prime.

YouTube Gaming – Googles svar på Twitch

Esport stream på plattformen YouTube Gaming

2015 lanserades YouTube Gaming. Detta skulle vara Google-ägda YouTubes svar på Twitch, och planen var att konkurrera ut dem som dominerande streaming plattform för spel. YTG släpptes som en spelorienterad app, men den varade bara i några år. 2018 började YouTube istället integrera Gaming appen med sin vanliga plattform. Anledningen var att det ansågs vara förvirrande att ha Esport streams och datorspelsvideos på en separat plattform, och det kan vi nog hålla med om.

Idag är Gaming integrerat med YouTube, och du kan enkelt nå sidan genom att skriva just ”Gaming” i sökrutan. Resultatet kommer att vara längst upp. Här kan du titta på VOD’s (Video On Demand) och highlights, samt besöka streams precis som du gör på Twitch. Du kan subscriba både på Gaming kanalen, de olika spelen och/eller streamers du tycker om. I dagsläget är YTG inte i närheten av Twitch. I skrivande stund har till exempel Dota 2 34,000 tittare på Twitch, men bara 11,000 på YTG.

Med detta i åtanke är det fler och fler som påbörjar samarbeten med YouTube Gaming. Exempelvis Activision Blizzard, som står för några av Esportens viktigaste titlar, har nyligen skrivit avtal med YTG. Detta avtal innebär att de högsta ligorna inom Call of Duty, Hearthstone och Overwatch kommer att sändas exklusivt på YouTube Gaming. Många populära streamers, som Dota 2 proffset N0tail, har också börjat streama på YTG.

Youtube VS Twitch – Google VS Amazon

Tidigare har Esport video varit tydligt uppdelat:
Twitch för live stream och YouTube för Video On Demand (VOD).
Nu försöker titanen Google ta över streamingen också. Med deras enorma resurser, samt de avtal de redan skrivit kan det mycket väl hända. Flera streamers och Blizzard-spel är redan exklusiva hos YTG, så vi kan räkna med att detta bara är början på Googles försök till övertag.

Esportens värld kommer alltid att stå i tacksamhetsskuld till Twitch och Justin.tv. Tack vare dessa plattformar kan proffs idag leva på att spela spel på heltid, både på elitnivå och som underhållning. Det är också tack vare dessa plattformar som så många fått upp ögonen för Esport betting, i och med att fenomenet varit gratis att se live 24/7. Allt som allt har detta lett till mer pengar, högre priser, fler spelare och mer åskådare än någonsin.

Likaså har VOD’s och Daily’s på YouTube lärt många både att uppskatta att titta på spelen och att själva spela. Tidigare Starcraft proffset Day9 nådde till exempel enorm popularitet genom sina ”Funday Monday” videos, samt sina klipp där han dissekerade proffsmatcher för att lära folk att bli bättre på spelet.

Esporten står i enorm tacksamhetsskuld till båda dessa plattformar.
Utan dem hade vi inte varit där vi är idag, och Esports hade inte varit i närheten av det globala fenomen det är idag.
Vilken som visar sig vara framtidens plattform återstår att se. Just nu hoppas vi att uppdelningen av Esportsvärlden kan leda till fler ligor och tävlingar i allmänhet.

Esport stream - Streama alla eSports live helt gratis

Varför är Esport stream viktigt?

Utöver det uppenbara skälet att det är mer spännande att titta på matcher och tävlingar i realtid så finns det mycket viktiga praktiska aspekter med streamingtjänster för Esport. Kom ihåg att elektronisk sport inte varit så populärt som det är nu särskilt länge. Även om proffs skriver kontrakt med klubbar och får lön som idrottare så har det förr varit otroligt svårt att leva på den högsta nivån tidigare. Det har inte varit lönsamt, och många spelare har fått hänge hela sina liv åt esport, för att sedan knappt kunna betala sina räkningar om de inte vann tävlingarna.

Många Esport proffs har idag livestreaming som sin huvudsakliga inkomstkälla. Reklampauser, produktplacering och annan sponsrad reklam i kombination med priser från vunna tävlingar och turneringar har gjort att Esport idag mer än någonsin är en karriärmöjlighet. Många proffs som tröttnat på det slitsamma och intensiva tävlingslivet ”pensionerar” sig genom att börja streama på heltid. Deras berömda namn, stora skicklighet och ibland till och med förargelseväckande beteenden drar åskådare i mängder. Därför är det oftast de spelare med ”mest personlighet” som toppar listorna.

Om Twitch kommer lyckas behålla makten, eller om Google kommer att äta upp även Amazon är något som återstår att se. Vem vet, det kanske blir en helt ny aktör som tar över marknaden! Huvudsak är att Esporten fortsätter att växa och frodas, som den hittills alltid gjort. Utvecklingen har konstant gått framåt, och framtiden för odds, betting, live stream, åskådning och karriär inom Esport ser bättre och bättre ut för varje år som passerar.