Nya betting regler från Spelinspektionen 2021

Nya betting regler från Spelinspektionen 2021

Spelinspektionen har varit på hugget i år. Reglerna som gäller för nätcasinon och bettingbolag har stramats åt ordentligt under 2020, med bland annat bonusar sänkta till 100 kr, samt diverse insättnings- och spelgränser. Måndagen den 14:e September gick myndigheten ut med ännu en ny regeländring. De nya reglerna fokuserar på betting, och i synnerhet svensk fotboll. Enligt Spelinspektionen är nämligen fotboll en av de sporter som är hårdast drabbad av matchfixning, särskilt inom lägre divisioner. Därför kommer nu de nya reglerna som enligt utsago ska minimera riskerna för hot mot sportens integritet.

Ta emot en oddsbonus för betting på fotboll och hitta grymma odds hos NordicBet!
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller

De nya reglerna för fotbollsbetting

Just betting på fotboll inom Sverige är det som läggs i fokus i de nya restriktionerna. Följande kommer att förbjudas helt hos licensierade spelbolag:

  • Möjligheten att betta på regelbrott
    Detta innebär bland annat gula och röda kort, utvisningar samt straffar inom matcher, tävlingar och turneringar. Regeln gäller även för träningsmatcher. Detta gäller för sport som utövas i Sverige.
  • Fotboll i lägre divisioner
    Det kommer inte längre vara tillåtet att erbjuda odds på fotboll under de fyra högsta divisionerna, varken i Sverige eller utomlands. Det innebär alltså att det inte kommer gå att betta på fotboll under Allsvenskan, Superettan, Div 1 och Div 2. Regeln inkluderar även Svenska cupen och träningsmatcher, men inte landslagens träningsmatcher, U21 och uppåt.
  • Odds på prestationer från enskilda spelare som inte fyllt 18
    Det har redan sen tidigare varit förbjudet att erbjuda odds på ungdomsmatcher, men nu blir det också förbjudet att betta på prestationer och insatser från enskilda spelare som inte fyllt 18, oavsett i vilka lag och ligor de spelar.

De nya reglerna för odds och betting kommer att börja gälla den 1:a Januari 2021.

Stark kritik från många håll

Den huvudsakliga motiveringen till de nya reglerna är att fotbollsspelare på lägre nivåer inte tjänar särskilt mycket pengar. Därför blir de, enligt Spelinspektionen, mer benägna att bli involverade i matchfixning och liknande. De nya reglerna har mötts av stark kritik från både spelbolag, spelare och sportexperter. Många menar att majoriteten av de bedrägerigrundande spelen sker på utländska matcher, vilka alltså inte kommer bli påverkade av de nya restriktionerna för odds på regelbrott.

Per Carlander, chef för den svenska marknaden på Unibet, menar också att när de stora spelbolagen i och med de nya reglerna ger upp övervakningen av lägre ligor så kommer det bli ännu svårare att motverka matchfixningen. Han tror också att de nya reglerna kommer fortsätta främja spelbolag utan svensk licens:
– “Vi vet också att de kunder som testar att spela hos ett olicensierat bolag riskerar att flytta hela sitt spelande till den ”svarta” marknaden där man har noll konsumentskydd.”

Robin Olenius, PR-chef för Betsson, menar att reglerna är ologiska. Enligt honom går inte Spelinspektionens beslut ihop med de siffror Betsson har om matchfixning. Han menar att man har generaliserat istället för att räkna matten. Eftersom att vinsttaket ligger på några hundralappar blir det inte lönt att fixa matcher i de lägre ligorna.
– “Regelbeslutet öronmärker dessa ligor till svartspel. Då kommer det bli svårare för myndigheter och organ att hålla koll.

Han avslutar med att säga att spelinspektionens metoder är helt fel för att lösa problemet med matchfixning: – “Ett ökat samarbete mellan branschen och spelbolagen är det bästa sättet för att stoppa spel på matcher och hålla koll på de som försöker fuska.”

Team OddsGurun