Esport betting för nybörjare – Så här funkar odds på Esporter

Esport är en stor del av vår kultur idag. De yngre generationerna har växt upp med Esport sedan barndomen. För dem är Esporter lika naturliga som traditionella sporter som fotboll eller hockey. Därför är det idag många som har järnkoll på Esport och följer mängder av spel, ligor, turneringar och spelare, men inte har en aning om hur man bettar eller hur odds fungerar. Det är just er den här artikeln är riktad mot. Du som är intresserad av Esport betting har hittat alldeles rätt – Så här funkar odds på Esporter:

Spelbolag Bonus Recension Spela
1 100 kr free betT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
2 100 krT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
3 100 krT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
4 100 krT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller
5 100 krT & C Apply Recension Besök
18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Regler & villkor gäller

Esport entusiaster har stor fördel

Du som har stor koll på Esport men är helt ny inom online betting har tur; det är nämligen mycket lättare för en nybörjare att lära sig att betta än hur Esport fungerar. För många är elektronisk sport fortfarande ett mysterium, och tack vare detta kan det vara fördelaktigt för dig att spela på Esport. En person som är duktig på odds och betting kommer fortfarande inte lyckas bättre med sina spel än vad du som kan Esport gör. Många gånger gäller detta även spelbolagens experter. Därför är det mycket möjligt att du kan förutspå Dignitas prestation i deras kommande match bättre än vad spelbolagens oddstraders kan.

Den här artikeln riktar sig till dig som kan Esport, men är ny inom betting.
Om du är en fena på betting men inte vet hur esport fungerar kan du istället läsa vår guide för Esport betting.

Hur fungerar odds?

Odds representerar sannolikheten att någonting ska hända. Höga odds betyder att sannolikheten är låg, medans låga odds betyder att sannolikheten är hög. Det gäller alltså för dig att pricka in rätt alternativ, och helst med så låga odds som möjligt för att få höga vinster.

Det finns tre huvudsakliga typer av odds format; Europeiska, Amerikanska och Brittiska odds. På svenska spelsidor används de Europeiska oddsen, och dessa skrivs i form av ett decimaltal, till exempel 1,5. Om du snabbt vill räkna ut din utdelning på ett Europeiskt odds kan du tänka att du tar insatsen gånger oddset. Med insats menas den summa pengar du vill satsa. Om du lägger en insats på 100 kr på ett odds på 1,5 så blir din potentiella utbetalning alltså 150 kr. Det betyder att du har tjänat in 50 kr, eftersom att din insats låg på 100.

Vad kan jag betta på inom Esport?

Så här bettar du på Esport

Det finns två huvudsakliga typer av odds; vanliga odds och prop bets. De vanliga typerna av odds inkluderar vilka som kommer vinna matchen, poängställningen, matchens bästa spelare och liknande. Vilket lag som drar First Blood eller vinner olika kartor är också populärt inom Esport. Du kan också betta på långtidsspel. Det innebär att du spelar på vilka du tror kommer vinna en turnering i förväg; om du vill, redan innan turneringen börjar. Du kommer till exempel att kunna spela på att OG vinner sitt tredje TI i rad långt innan gruppspelen ens börjar. Ju tidigare du placerar ditt spel, desto mer fördelaktiga odds kommer du att få. Långtidsspel inkluderar också spelares prestationer. Under hela turneringens gång kan du till exempel betta på vilken carry-spelare du tror kommer få mest kills totalt.

Prop bets är en förkortning på proposition bet. Här spelar du på om särskilda saker kommer att inträffa eller inte. Många spelare tycker att prop bets är roligast, eftersom att dom är mer skräddarsydda för olika sporter. Här kan du till exempel spela på om någon kommer att få en pentakill i matchen eller inte. Vilka odds du stöter på beror helt och hållet på vilken Esport det handlar om.

Vilka Esporter kan jag betta på?

Vilket utbud som finns beror mycket på vilket spelbolag du väljer. Vissa har bättre täckning på Esport än andra. Hos de flesta spelbolagen som erbjuder Esport hittar du odds på:

  • Dota 2
  • League of Legends
  • CS:GO
  • Overwatch
  • Starcraft 2

Vissa spelbolag erbjuder också odds på Hearthstone, FIFA, NBA, NHL, Rocket League och fighting spel. När det kommer till Battle Royale som Fortnite och PUBG så är formatet lite knepigare och svårare att sätta odds på. Därför hittar du ibland bara vinnarspel (alltså odds på matchens vinnare) på dessa spel.

När det gäller lite nyare spel så är spelbolagen ibland lite långsamma. Det är till exempel fortfarande inte så vanligt att spelbolag erbjuder odds på Valorant. Det kan handla bland annat om att deras oddsleverantörer inte förstår spelet tillräckligt bra för att sätta vettiga odds. Därför gäller det att vara snabb när spelbolagen väl börjar erbjuda dessa odds, då du nästan garanterat kan spelet bättre än oddsexperterna.

Apex Legends är ett annat bra exempel. Spelet är nytt, men inte lika nytt som Valorant. Men där fanns det istället inga odds alls i början, helt enkelt eftersom att det inte gick att skapa custom games!

Esport betting för nybörjare - Så här funkar odds på Esporter

Betta live, i mobilen och med en bonus!

Live betting är den mest spännande upplevelsen för odds. När du bettar live uppdateras oddsen i realtid, och när ett lag tar ett torn eller någon headshottar två motståndare med några sekunders mellanrum så kommer du att se hur oddsen kan skifta väldigt fort! Under hela matchens gång kan du lägga nya spel, och om du använder cashout funktionen kan du dessutom avbryta dina aktuella spelkuponger för att få en del av din insats tillbaka. Som du definitivt redan vet så kan du följa all Esport live på sidor som Twitch och YouTube Gaming.

Du kan ta del av hela bettingupplevelsen med liveodds, bonusar, kundtjänst och allt annat spelbolagen har ett erbjuda direkt i din mobil eller surfplatta. Det enda du behöver är en internetanslutning så kan du placera odds när du vill, vart du än befinner dig.

För att få lite extra pengar att spela för kan du också ta emot en betting bonus. De vanligaste två alternativen är att du antingen sätter in en minimum summa och får en fast summa bonuspengar av spelbolaget, eller att du tar emot en matchad bonus där du får 100-200% bonus på det du sätter in. Du kan också få andra betting bonusar, som riskfria spel, gratisspel och oddsboostare. Du kan läsa mer om dessa på vår sida. Esport bonusarna kommer oftast med ett omsättningskrav på 1-8x. Det betyder att du behöver omsätta bonusen ett särskilt antal gånger innan du tar ut pengarna. Att omsätta betyder satsa; det spelar alltså ingen roll om dina spel vinner eller förlorar. Kom ihåg att alltid läsa igenom villkoren innan du accepterar dem.